3 Οκτωβρίου 2025

Νέες προειδοποιήσεις για τον σταφυλόκοκκο – Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Τελευταία Άρθρα

Γεννήθηκε σπάνιος θηλυκός ρινόκερος της Σουμάτρας

Σε εθνικό πάρκο στην Ινδονησία γεννήθηκε ένας σπάνιος ρινόκερος Σουμάτρας. Πρόκειται για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση π

Επτά γύπες από την Ισπανία αφέθηκαν ελεύθεροι στην Κύπρο

Σήμερα, επτά γύπες από την Ισπανία απελευθερώθηκαν στη φύση της Κύπρου. Τα πουλιά τοποθετήθηκαν με συσκευές παρακολούθησης, με στόχο να επιβιώσουν τα απει

Τα highlights του Plissken Festival 2023

Το Plissken Festival επιστρέφει για δύο ημέρες γεμάτες μουσική! Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου και έχει πολλές αλλαγές φέτος, σ

Πάνω από 100 δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο

Περισσότερα από 100 δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, καθώς οι θερμοκρασίες των υδάτων αυξάνονται κατακόρυφα. Σύμφωνα με αναφορές από τη

Το διαρκές αίνιγμα της Kylie Minogue

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά, η Kylie Minogue έχει γίνει ένα μυστήριο που μας απασχολεί συνεχώς. Αρχικά, κατά την διάρκεια της παρουσίας τη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έθεσε το «καμπανάκι» για τον σταφυλόκοκκο και αναφέρθηκε σε τοπικές πηγές μόλυνσης και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τα παιδιά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η λοίμωξη από τον σταφυλόκοκκο αν και σπάνια έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, παρουσιάζει κινδύνους για μικρά παιδιά και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και ασθένειες.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΡΤNews, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάδοση του σταφυλόκοκκου και διευκρίνισε ότι η λοίμωξη προκαλείται από την παραγωγή μιας εντεροτοξίνης από τον μικροοργανισμό. Αυτή η τοξίνη ευθύνεται για την εμφάνιση τροφικών δηλητηριάσεων, δηλαδή γαστρεντερίτιδων που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Η μετάδοση του σταφυλόκοκκου γίνεται κυρίως μέσω τροφίμων που σχετίζονται με γάλα, μαγιονέζες, συντηρημένα κρέατα και άλλα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από υπολείμματα στα χέρια. Ο σταφυλόκοκκος κατοικεί συχνά στα χέρια και στη μύτη μας, κάτι που τον καθιστά επικίνδυνο αν δεν τηρούνται σωστά οι υγειονομικές προφυλάξεις. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η καλή παρασκευή των τροφίμων, η σωστή τους αποθήκευση στο ψυγείο και η αποφυγή να μένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από δυο έως τρεις ώρες. Επιπλέον, ο κ. Τζανάκης τόνισε τη σημασία της πιστοποίησης των εταιρειών που εμπλέκονται στην παρασκευή τροφίμων με ISO, για να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

Η παρουσίαση αυτών των προβληματισμών και προειδοποιήσεων από τον κ. Τζανάκη είναι σημαντική για να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους της μόλυνσης από τον σταφυλόκοκκο. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των σωστών υγειονομικών προδιαγραφών και της υγιεινής τρόπου ζωής για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να διασφαλίσουμε την καλή τους υγεία.