28 Απριλίου 2025

Ο θανάσιμος εχθρός της υγείας: Η κόκκινη κρέας που ενισχύει τον κίνδυνο διαβήτη

Τελευταία Άρθρα

«Συνεννοηθείτε με τα παιδιά σας» – Η σπουδαιότητα της ακριβής επικοινωνίας

Όταν προσπαθούμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας, χρησιμοποιούμε συχνά τυπικές φράσεις, χωρίς να τις σκεφτόμαστε πολύ. Μία από αυτές είναι η φρ

Tips για να μην πάρετε πολλά κιλά αυτές τις γιορτές!

Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη από εκλεπτυσμένη γεύση και απολαύσεις, αλλά πολλές φορές βρισκόμαστε να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την σωστή ισορροπία

Πώς να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σας: Συμβουλές για την υγεία τους

Τα παιδιά μας είναι πολύ ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιογενείς νόσους, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη σε ανάπτυξη. Ως γονείς, μπορούμε να βοηθήσ

Ο πραγματικός εχθρός της υψηλής χοληστερόλης: Σάκχαρα και όχι λιπαρά

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine και φέρνει μια ανατροπή στην υπάρχουσα κατανόησή μας για την υψηλή χοληστερόλη. Μέχρι σήμερα, ασθ

Επηρεάζουν οι γιορτές την καρδιακή υγεία; Η αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών κατά τη διάρκεια των εορτών”

ΝέοΤα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχίζουν να αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως, με τα ποσοστά θανάτου να αυξάνονται τα τελευταία 30 χρόνια. Ειδικότερα,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που αυξορυθμίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αναφέρει ότι ακόμα και η κατανάλωση δύο μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο αυτή. Η επικεφαλής της έρευνας, Ξιάο Γκου, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου, τονίζει ότι αυτό ισχύει και για το επεξεργασμένο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά της παγκοσμίως και αυτό είναι ιδιαίτεο ανησυχητικό, καθώς συνδέεται με καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια. Σε αυτή την έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας 216.695 ατόμων για ένα χρονικό διάστημα που έφθανε έως και 36 χρόνια. Μέσω ερωτηματολογίων καταγράφηκε η διατροφή τους κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Από τους συμμετέχοντες, περισσότεροι από 22.000 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση μίας επιπλέον ημερήσιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 46% για τη νόσο, ενώ η κατανάλωση μίας επιπλέον ημερήσιας μερίδας μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ήταν συσχετισμένη με έναν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο. Αντίθετα, η αντικατάσταση της κόκκινης κρέας με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως ξηροί καρποί και όσπρια, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Σύμφωνα με την έρευνα, η αντικατάσταση μίας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και όσπριων συσχετίζεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ η αντικατάσταση με μία μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίζεται με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής και επικεφαλής της έρευνας, Βάλτερ Βίλετ, αναφέρει ότι, βάσει των ευρημάτων της έρευνας αυτής και άλλων προηγούμενων ερευνών, θα ήταν λογικό οι άνθρωποι που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους να καταναλώνουν μόνο μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Τέλος, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση της κόκκινης κρέας με υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όχι μόνο θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του διαβήτης, αλλά θα είχε επίσης θετική επίδραση στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με άλλα περιβαλλοντικά οφέλη.

Διαβάστε επίσης:
– Τρώτε πρωινό μετά τις 9 π.μ.; Αύξηση κατά 59% του κινδύνου για παθήσεις μεταβολικού συνδρόμου
– Διαβήτης: Έξυπνη διατροφή για τη μείωση του κινδύνου νόσου
– Διαβήτης: Ανακάλυψη ενδοσκοπικής μεθόδου που απομακρύνει την ινσουλίνη από τους ασθενείς