Μια νέα επιστημονική μελέτη αποκτά φως στη συνεχώς αυξανόμενη πίστη στη φυτοβασική διατροφή. Σύμφωνα με αυτήν, οι δίαιτες που βασίζονται σε φυτικά τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου και να προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκίνου.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, εξέτασε περισσότερες από 20 χρόνια μελέτες και βρήκε ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες συνδέονται με μείωση του κινδύνου για σοβαρές νόσους, όπως η στεφαναία νόσος, ο καρκίνος του γαστρεντερικού και του προστάτη, καθώς και λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Ωστόσο, η μελέτη αναφέρει και τους περιορισμούς της, οι οποίοι συνδέονται με την απουσία ορισμένων θρεπτικών συστατικών στις φυτοβασικές δίαιτες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι απαιτούνται προσεκτικές διατροφικές επιλογές για την κάλυψη των αναγκών μας σε λιπαρά οξέα, βιταμίνη B12, βιταμίνη D και ιώδιο.
Αντιμετωπίζοντας αυτούς τους περιορισμούς, μια εναλλακτική προσέγγιση είναι να ακολουθήσουμε μια φυτοβασική διατροφή που είναι ευέλικτη και προάγει την κατανάλωση φυτικών τροφών, ενώ παράλληλα επιτρέπει την περιοδική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών.
Για την επίτευξη μιας ευέλικτης διατροφής, συστήνεται η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φασολιών, φακών, λαχανικών, φρούτων, σπόρων και ξηρών καρπών, καθώς και μια μικρή ποσότητα επεξεργασμένων ζωικών πρωτεϊνών. Αυτός ο τρόπος διατροφής εξασφαλίζει την απαραίτητη πρόσληψη φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ενώ παράλληλα αποφεύγει την κατανάλωση προστιθέμενων ζάχαρων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Ουσιαστικά, η φυτοβασική διατροφή αποτελεί έναν θησαυρό υγείας που μπορεί να προλάβει σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά παράλληλα πρέπει να διατηρούμε την ισορροπία και να επιλέγουμε τις τροφές μας με σύνεση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εξερευνήστε αυτήν την αλλαγή διατροφής για να επωφεληθείτε από τα πλούτη της φύσης και να ενισχύσετε την υγεία σας.