2 Οκτωβρίου 2025

Ο ρόλος των πρωτεϊνών στην υγεία μας: Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι της υψηλής κατανάλωσής τους – Η άποψη της ειδικού διαιτολόγου

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Σύμφωνα με την κ. Φλώρα Λουκιανού, κλινική διαιτολόγο και αθλητική διατροφολόγο, οι πρωτεΐνες αποτελούν ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Αν και η αυξημένη πρόσληψή τους μπορεί να έχει ορισμένα θετικά αποτελέσματα, υπάρχουν και κάποια προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Οι πρωτεΐνες φέρουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, είναι απαραίτητες για την υγιή εξέλιξη των οστών και των ιστών, και αποτελούν το δομικό στοιχείο των ενζύμων και των ορμονών μας. Επιπλέον, ρυθμίζουν την πείνα και μας βοηθούν να νιώθουμε χορτασμένοι.

Ωστόσο, η κατανάλωση πρωτεϊνών πρέπει να γίνεται με μέτρο και να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η φυσική δραστηριότητα, το σωματικό βάρος, η κατάσταση υγείας και οι προσωπικοί στόχοι κάθε ατόμου.

Για έναν υγιή ενήλικα με καθιστική ζωή, συνιστάται η κατανάλωση περίπου 0,8 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σώματος την ημέρα. Για πιο δραστήρια άτομα, η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί στα 1,2-1,8 γραμμάρια ανά κιλό σώματος. Για τους αθλητές δύναμης, η πρόσληψη αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κυμαινόμενη από 1,4 έως 2 γραμμάρια ανά κιλό σώματος την ημέρα.

Τα κόκκινα και λευκά κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, η σόγια και τα αποξηραμένα φρούτα είναι αξιόλογες πηγές πρωτεΐνης που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Παρόλα αυτά, η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να έχει ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα και να προκαλέσει προβλήματα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις περιπτώσεις ηπατοπάθειας και νεφρικής ανεπάρκειας, καθώς αυτά τα άτομα είναι ευαίσθητα στην αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης. Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επιδεινώσει την ουρική αρθρίτιδα, ενώ οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του ουρικού οξέος και των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δυσκοιλιότητα και αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς το πλεόνασμα πρωτεΐνης μετατρέπεται σε λίπος.

Κατά συνέπεια, η κατανάλωση πρωτεϊνών πρέπει να γίνεται με φροντίδα και ισορροπία. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια ποικιλομορφη διατροφή που θα περιλαμβάνει όλους τους απαραίτητους θρεπτικούς παράγοντες, ώστε να διατηρούμε την υγεία μας και να απολαμβάνουμε τα οφέλη των πρωτεϊνών χωρίς να εκτίθεμε σε πιθανούς κινδύνους.