29 Απριλίου 2025

Καρκίνος του μαστού στις γάτες: Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε”

Τελευταία Άρθρα

«Καλώς να παραμείνεις, να ανακαλύψεις τον Βόλο και το Πήλιο». Η συγκλονιστική φιλμογραφία από τις καταστροφές

Μέσα από ένα συναισθηματικό και ελπιδοφόρο βίντεο, ο Δήμος Βόλου καλωσορίζει το κοινό στην επανέναρξη της κανονικότητας. Οι δρόμοι ανοίγουν, η φύση ζωντανεύε

Οι 10 φυλές σκύλων που είναι γνωστές για τη μακροζωία τους

Ένα από τα πράγματα που δίνουμε σημασία όταν υιοθετούμε ένα σκύλο είναι το πόσο θα ζήσει. Αν και δεν μπορεί κανείς να μας εγγυηθεί την ακριβή διάρκεια ζωής ε

Υγιής συνδέσεις με τα παιδιά μας πριν από την εφηβεία: Το κλειδί για μια εύκολη εφηβεία

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που προκαλεί πολλές δυσκολίες και ανησυχίες στους γονείς. Αποτελεί τη μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή και φέρνει μεγάλ

Προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις: Συμβουλές για μια υγιή ζωή

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συνιστούν ένα μεγάλο πρόβλημα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και ειδικά κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων

Πώς να ανακτήσετε τη φρεσκάδα μετά το ξενύχτι

μας αποκαλύπτει τις καλύτερες μέθοδους για να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο και την ερυθρότητα του δέρματος μετά από ένα ξενύχτι. Εφόσον προτιμάτε να απολαμβάνετε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο καρκίνος του μαστού στις γάτες είναι ένας όγκος που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία των αγαπημένων μας φιλοζωικών συντρόφων. Τα στήθη των γατών δεν είναι εμφανή και εξαιτίας της γούνας τους είναι δύσκολο να εντοπιστούν πρόωρα. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε επτά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στις γάτες.

1. Περιγραφή των μαστικών αδένων της γάτας
Οι γάτες έχουν οκτώ μαστικούς αδένες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν διασυνδέσεις με λεμφαγγεία και αιμοφόρα αγγεία. Κάθε μαστικός αδένας παράγει το δικό του γάλα και διαθέτει μία θηλή.

2. Συνδεόμενοι παράγοντες κινδύνου
Οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στις γάτες. Οι μη στειρωμένες θηλυκές γάτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια από τις στειρωμένες. Επίσης, οι γάτες Σιάμ και Περσίας έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού σε σχέση με άλλες φυλές.

3. Προειδοποιητικά σημάδια
Οι εξογκώματα στους μαστικούς αδένες δεν είναι φυσιολογικά και αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι. Επίσης, αιματηρές ή γαλακτώδεις εκκρίσεις από τις θηλές, ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται, νεκρός ιστός στο σημείο του όγκου και απώλεια βάρους χωρίς αιτία είναι άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε. Εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί στους πνεύμονες, η γάτα μπορεί να αντιμετωπίσει αναπνευστικά προβλήματα.

4. Καρκίνος του μαστού στους αρσενικούς γάτους
Αν και σπάνιο, οι αρσενικές γάτες μπορούν επίσης να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε περίεργο εξόγκωμα ή πληγή στο στήθος του αρσενικού γάτου σας, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο.

5. Το ποσοστό των κακοήθων όγκων
Περίπου 85% των μαστικών εξογκωμάτων των γατών είναι κακοήθη. Τα αδενοκαρκινώματα είναι εξαιρετικά επιθετικοί όγκοι που εξαπλώνονται γρήγορα. Οι υπόλοιποι όγκοι είναι καλοήθεις όγκοι ή άλλοι τύποι καλοήθων ή κακοήθων όγκων στον μαστό. Οι κτηνίατροι συνήθως συνιστούν την αφαίρεση οποιουδήποτε όγκου γύρω από τους μαστικούς αδένες, ακόμα και αν είναι καλοήθεις, για την ασφάλεια της γάτας.

6. Θεραπευτικές επιλογές
Η χειρουργική επέμβαση είναι η κυρίαρχη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού στις γάτες. Ο κτηνίατρος μπορεί να επιλέξει ποιο είδος χειρουργικής επέμβασης να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση του όγκου. Συνήθως, συνιστάται η ριζική μαστεκτομή, που περιλαμβάνει την αφαίρεση όλων των μαστικών αδένων και των λεμφαδένων στην πλευρά της επιβεβαιωμένης ασθένειας.

7. Πρόγνωση για επιβίωση
Η πρόγνωση για επιβίωση των γατών με καρκίνο του μαστού εξαρτάται από το μέγεθος και τον βαθμό του όγκου. Οι γάτες με μεγάλους όγκους έχουν μικρό χρόνο επιβίωσης, ενώ οι γάτες με μικρότερους όγκους επιβιώνουν περισσότερο. Είναι σημαντικό να εντοπίζεται η ασθένεια από το πρώτο στάδιο για να αυξηθούν οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης.

Συνοψίζοντας, ο καρκίνος του μαστού στις γάτες είναι μια επιθετική ασθένεια που απαιτεί άμεση προσοχή. Η πρόληψη, με τη στείρωση των θηλυκών γατών σε νεαρή ηλικία, και η προσεκτική παρακολούθηση της περιοχής του μαστού μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση της ασθένειας νωρίς. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιβίωσης της γάτας σας. Αν ανακαλύψετε οποιαδήποτε ύποπτη αλλαγή, συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω εξέταση και αντιμετώπιση του προβλήματος.