Με τον συνδυασμό της νευροεπιστήμης και της διατροφικής επιστήμης, ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Νεμπράσκα-Λίνκολν και της Ιλινόι ανακάλυψαν ένα συγκεκριμένο προφίλ θρεπτικών συστατικών που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Publishing Group Aging” και περιλάμβανε 100 ενήλικες ηλικίας 65 έως 75 ετών.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος των συμμετεχόντων και ανακάλυψαν ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο διατροφικό προφίλ που συνδεόταν με βραδύτερη γήρανση του εγκεφάλου. Αυτό το προφίλ περιλάμβανε καλά επίπεδα λιπαρών οξέων, καροτενοειδών, χολίνης, δύο μορφών βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και τις γνωστικές επιδόσεις.
Ο διευθυντής του Κέντρου Εγκεφάλου, Βιολογίας και Συμπεριφοράς, Άρον Μπάρμπεϊ, τόνισε ότι αυτή η μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και εγκεφάλου. Επιπλέον, ελπίζει ότι τα ευρήματα της μελέτης θα διευκολύνουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών και παρεμβάσεων για την προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου.
Προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πειράματα σε ανθρώπους, όπου θα χορηγήσουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και θα εκτιμήσουν τις επιδόσεις τους σε γνωστικά τεστ. Αυτό θα βοηθήσει να επιβεβαιωθεί αν η αύξηση αυτών των συγκεκριμένων προφίλ θρεπτικών συστατικών πραγματικά οδηγεί σε βελτιώσεις στον εγκεφάλου.