4 Δεκεμβρίου 2025

Χταπόδι ψητό με φάβα και μαγική σάλτσα!

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η συνταγή για το χταπόδι ψητό με φάβα-μαγιονέζα είναι ένα κλασικό πιάτο που μαγεύει τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας. Όμως, ας το ανανεώσουμε λίγο και να το μετατρέψουμε σε μια λαχταριστή συνταγή με νέα λόγια!

Για την εκτέλεση αυτής της δηλητηριώδους συνταγής, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

– 500 γρ. φρέσκιας φάβας
– 100 γρ. μαγειρικής μαγιονέζας
– 100 γρ. παρθένου ελαιόλαδου
– 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
– 1 φύλλο δάφνης
– 1.200 γρ. ζωμό κότας ή νερό
– 1 καρότο, ψιλοκομμένο

Για το χταπόδι, θα χρειαστούμε:

– 1 κιλό χταποδιού
– 4 κουταλιές της σούπας παρθένου ελαιόλαδου
– 2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικού ξιδιού
– 1 φύλλο δάφνης
– 1 σκελίδα σκόρδου
– 1 πρέζα ρίγανης

Τώρα που έχουμε τα υλικά μας, ας περάσουμε στην εκτέλεση της συνταγής!

Βήμα 1ο: Ξεπλένουμε προσεκτικά τη φρέσκια φάβα και την αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ποσό του παρθένου ελαιόλαδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τη φάβα και τη σοτάρουμε για λίγα λεπτά για να απορροφήσει το λάδι. Προσθέτουμε το ζωμό, το φύλλο δάφνης και το ψιλοκομμένο καρότο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φάβα.

Βήμα 2ο: Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ και την αλέθουμε καλά, προσθέτοντας σιγά-σιγά το ζωμό που κρατήσαμε, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή ρευστότητα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαγειρική μαγιονέζα, το υπόλοιπο ποσό του ελαιόλαδου, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας καλά για να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3ο: Ξεκινούμε καθαρίζοντας το χταπόδι και το τοποθετούμε ολόκληρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το παρθένο ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και τη ρίγανη, ανακατεύοντας καλά ώστε να απορροφηθούν όλες οι γεύσεις.

Βήμα 4ο: Απλώνουμε στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά και τοποθετούμε από πάνω ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος. Στο κέντρο τοποθετούμε το χταπόδι και το περιχύνουμε με το μείγμα του ελαιόλαδου, του ξυδιού, του φύλλου δάφνης, του σκόρδου και της ρίγανης. Πιάνουμε σταυρωτά το αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε το πακέτο με το αλουμινόχαρτο, χωρίς να το σφίξουμε υπερβολικά.

Βήμα 5ο: Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου μία ώρα και 15 λεπτά έως 1½ ώρα στους 180ºC. Όταν είναι έτοιμο, το σερβίρουμε το χταπόδι με την φάβα και απολαμβάνουμε μια λαχταριστή γεύση που θα μας συναρπάσει!

Με την ανανεωμένη συνταγή αυτή, το χταπόδι ψητό με φάβα και μαγική σάλτσα θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας σας. Ακολουθήστε τα βήματα που περιγράψαμε και ετοιμαστείτε να απολαύσετε ένα πιάτο που θα σας καταπλήξει με την υπέροχη γεύση του!