4 Δεκεμβρίου 2025

Διαβάστεμου για νέες προκλήσεις και αξίζει ο τίτλος «Η επίδραση της διατροφής στη μνήμη: Τι πρέπει να γνωρίζετε».

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης και δυσκολία στη σκέψη. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology δείχνει ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές μπορεί να είναι υπεύθυνες γι’ αυτό το φαινόμενο.

Η μελέτη αυτή ήταν παρατηρησιακή και δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση αλλά αναδεικνύει τους κινδύνους που μπορεί να έχουν οι ανθυγιεινές επιλογές στη διατροφή μας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, οι υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου κατά τη γήρανση. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποιες είναι ακριβώς αυτές οι επιλογές.

Στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνονται αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα και άλλα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι, και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Από την άλλη πλευρά, το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα ανήκουν στην κατηγορία των μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.

Η μελέτη παρακολούθησε περίπου 30.000 άτομα για 11 χρόνια και διαπίστωσε ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές είχαν συνδέσεις με τη γνωστική εξασθένηση και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει ότι η επεξεργασία των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν τον βαθμό επεξεργασίας των τροφίμων που καταναλώνονταν, λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και συγκρίνοντας τη με άλλες τροφές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές συνδέονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ακόμα, οι ερευνητές προσέγγισαν 14.175 άτομα για γνωστική εξασθένηση και 20.243 για εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξαρτήτως ιστορικού υγείας. Συνολικά, 768 άτομα διαγνώστηκαν με γνωστική εξασθένηση και 1.108 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ευρήματα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω και να γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τι ακριβώς συμβάλλει σε αυτές τις επιδράσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές και να αποφεύγουμε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη μνήμη και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.