Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης και δυσκολία στη σκέψη. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology δείχνει ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές μπορεί να είναι υπεύθυνες γι’ αυτό το φαινόμενο.
Η μελέτη αυτή ήταν παρατηρησιακή και δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση αλλά αναδεικνύει τους κινδύνους που μπορεί να έχουν οι ανθυγιεινές επιλογές στη διατροφή μας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, οι υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου κατά τη γήρανση. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποιες είναι ακριβώς αυτές οι επιλογές.
Στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνονται αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα και άλλα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι, και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Από την άλλη πλευρά, το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα ανήκουν στην κατηγορία των μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.
Η μελέτη παρακολούθησε περίπου 30.000 άτομα για 11 χρόνια και διαπίστωσε ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές είχαν συνδέσεις με τη γνωστική εξασθένηση και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει ότι η επεξεργασία των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές προσδιόρισαν τον βαθμό επεξεργασίας των τροφίμων που καταναλώνονταν, λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και συγκρίνοντας τη με άλλες τροφές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές συνδέονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Ακόμα, οι ερευνητές προσέγγισαν 14.175 άτομα για γνωστική εξασθένηση και 20.243 για εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξαρτήτως ιστορικού υγείας. Συνολικά, 768 άτομα διαγνώστηκαν με γνωστική εξασθένηση και 1.108 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ευρήματα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω και να γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τι ακριβώς συμβάλλει σε αυτές τις επιδράσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές και να αποφεύγουμε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη μνήμη και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.