29 Απριλίου 2025

Η επικίνδυνη σύνδεση ανάμεσα στο επεξεργασμένο κρέας και την καρδιαγγειακή υγεία

Τελευταία Άρθρα

Η μοναξιά των γατών: Πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν μόνες;

Οι γάτες, αυτά τα γοητευτικά και μυστηριώδη πλάσματα, συχνά θεωρούνται μοναχικές και ανεξάρτητες. Τους αρέσει να περπατούν από τη μία άκρη του σπιτιού στην άλ

Νέα τάση στο μακιγιάζ: Χείλη με λάμψη για εντυπωσιακές εμφανίσεις!

Η νέα χρονιά φέρνει μαζί της μια εξαιρετικά δυναμική τάση στο μακιγιάζ που έκλεψε τις εντυπώσεις το 2023 και επανασχεδιάζει τις glam εμφανίσεις μας. Πρόκειτα

Ανακούφιση για την Alfa Romeo: Ο οικονομικός της επαναφορά

Με νέα κατεύθυνση και στόχους για το μέλλον, η ιταλική Alfa Romeo βρίσκεται σε άνοδο μετά την οικονομική της ανάκαμψη. Έχοντας ενταχθεί πλήρως στον όμιλο Ste

2ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος – Το Ινστιτούτο ARISTEiA εκπαιδεύει Έλληνες φοιτητές

Στα Λουτρά Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Κρίση (Interdisciplinary

Ναρκοληψία στους σκύλους: Προσεκτική παρατήρηση και αντιμετώπιση της άγνωστης πάθησης

Εσείς και το νέο σκυλάκι σας απολαμβάνετε τη βόλτα στο πάρκο, όταν ξαφνικά πέφτει κάτω και λιποθυμάει. Πρώτο και κύριο, κρατήστε την ψυχραιμία σας και πάτε ν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το παρακάτωπαρουσιάζει τα ευρήματα μιας παγκόσμιας μελέτης επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster σχετικά με την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, η μελέτη απέδειξε πως δεν υπήρχε η ίδια σύνδεση με το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 134,297 ανθρώπους από 21 χώρες για σχεδόν μία δεκαετία και διαπίστωσαν πως η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 51% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αναγκάζονται να διεξαγάγουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουν πλήρως τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και την καρδιαγγειακή υγεία. Το γεγονός ότι δεν ήταν σαφές τί αντικαθιστά το κρέας στη διατροφή των συμμετεχόντων με χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος, καθώς και εάν η ποιότητα αυτών των τροφίμων διέφερε από χώρα σε χώρα, αποτελεί θέμα προς διερεύνηση.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους δείχνουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος είναι απαραίτητος για την διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.