4 Δεκεμβρίου 2025

Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων, και ειδικότερα γάλακτος, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν έχει συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζουν αύξηση του κινδύνου κατά 25% για όσους καταναλώνουν υπερβολικά γαλακτοκομικά προϊόντα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές.

Οι ερευνητές προσέγγισαν το θέμα αναλύοντας δεδομένα περίπου 28 χιλιάδων Αμερικανών που δεν είχαν καρκίνο του προστάτη στην αρχή της μελέτης. Η παρακολούθηση τους διήρκεσε για περίπου οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων αναφέρθηκαν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια την ημέρα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση του κινδύνου ήταν ακόμα μεγαλύτερη για όσους είχαν υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο δρ. Gary Fraser, κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda, επισημαίνει ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν τα προηγούμενα ευρήματα που αναγνωρίζουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι ακριβείς μηχανισμοί που σχετίζουν την κατανάλωση γάλακτος με τον καρκίνο του προστάτη δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά υποψίες επικεντρώνονται στις ορμόνες που περιέχονται στο γάλα. Περίπου το 75% των αγελάδων είναι έγκυες, και ο καρκίνος του προστάτη συνδέεται με τις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης, της IGF-1, η οποία μπορεί να προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Αν και οι ευρήματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν απόλυτα ότι το γάλα προκαλεί καρκίνο του προστάτη, οι αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση γάλακτος. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων επηρεάζει την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Πηγή