2 Οκτωβρίου 2025

Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων, και ειδικότερα γάλακτος, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν έχει συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζουν αύξηση του κινδύνου κατά 25% για όσους καταναλώνουν υπερβολικά γαλακτοκομικά προϊόντα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές.

Οι ερευνητές προσέγγισαν το θέμα αναλύοντας δεδομένα περίπου 28 χιλιάδων Αμερικανών που δεν είχαν καρκίνο του προστάτη στην αρχή της μελέτης. Η παρακολούθηση τους διήρκεσε για περίπου οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων αναφέρθηκαν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια την ημέρα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση του κινδύνου ήταν ακόμα μεγαλύτερη για όσους είχαν υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο δρ. Gary Fraser, κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda, επισημαίνει ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν τα προηγούμενα ευρήματα που αναγνωρίζουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι ακριβείς μηχανισμοί που σχετίζουν την κατανάλωση γάλακτος με τον καρκίνο του προστάτη δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά υποψίες επικεντρώνονται στις ορμόνες που περιέχονται στο γάλα. Περίπου το 75% των αγελάδων είναι έγκυες, και ο καρκίνος του προστάτη συνδέεται με τις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης, της IGF-1, η οποία μπορεί να προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Αν και οι ευρήματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν απόλυτα ότι το γάλα προκαλεί καρκίνο του προστάτη, οι αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση γάλακτος. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων επηρεάζει την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Πηγή