28 Απριλίου 2025

Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο

Τελευταία Άρθρα

Η αλλαγή και η ευτυχία: Ένα ταξίδι προς την αυθεντικότητα και την ικανοποίηση

Ο φόβος για το νέο και η αντίσταση στην αλλαγή είναι συναισθήματα που συνόδευαν συχνά το ταξίδι προς την ευτυχία. Αλλά τι συμβαίνει όταν αγκαλιάζουμε το άγνω

Ρένη Πιττακή: Μια ζωή αφιερωμένη στο θέατρο και στο τώρα”

Εκτίθεται στη ζωή, αποκρυπτογραφεί τη ψυχή της και αφήνει ένα αποτύπωμα της σε κάθε ρόλο που υποδύεται. Η Ρένη Πιττακή, μετά από εξήντα περίπου χρόνια στο ελ

Γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη: Η επίδραση στις κινητικές δεξιότητες του μωρού

Η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη έχει μια νέα προσθήκη στη λίστα με τα οφέλη της άσκησης: βοηθά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας. Μια μελ

8 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία

Βρίσκεστε στην εποχή των γιορτών και οι συχνές οικογενειακές συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σίγουρα επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειές μας. Η κατανάλωση λιπα

Νέες αποδείξεις αναιρούν τους μύθους για την ανάπτυξη των παιδιών”

Ποτέ άλλοτε οι γονείς δεν είχαν τόσες πολλές πληροφορίες στα χέρια τους για την ανάπτυξη των παιδιών, την ψυχολογία τους και τα περίφημα milestones. Η μαμά κ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων, και ειδικότερα γάλακτος, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν έχει συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζουν αύξηση του κινδύνου κατά 25% για όσους καταναλώνουν υπερβολικά γαλακτοκομικά προϊόντα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές.

Οι ερευνητές προσέγγισαν το θέμα αναλύοντας δεδομένα περίπου 28 χιλιάδων Αμερικανών που δεν είχαν καρκίνο του προστάτη στην αρχή της μελέτης. Η παρακολούθηση τους διήρκεσε για περίπου οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων αναφέρθηκαν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια την ημέρα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση του κινδύνου ήταν ακόμα μεγαλύτερη για όσους είχαν υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο δρ. Gary Fraser, κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda, επισημαίνει ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν τα προηγούμενα ευρήματα που αναγνωρίζουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι ακριβείς μηχανισμοί που σχετίζουν την κατανάλωση γάλακτος με τον καρκίνο του προστάτη δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά υποψίες επικεντρώνονται στις ορμόνες που περιέχονται στο γάλα. Περίπου το 75% των αγελάδων είναι έγκυες, και ο καρκίνος του προστάτη συνδέεται με τις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης, της IGF-1, η οποία μπορεί να προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Αν και οι ευρήματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν απόλυτα ότι το γάλα προκαλεί καρκίνο του προστάτη, οι αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση γάλακτος. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων επηρεάζει την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Πηγή