Η Άνδρος είναι ένα νησί με γόνιμο έδαφος, που έχει αναπτύξει έντονα τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Η γαστρονομική κληρονομιά της αποτελείται από μια συνδυασμένη ποικιλία τοπικών συνταγών και γεύσεων που έχουν αφήσει πίσω τους οι νησιώτες ταξιδευτές.
Ένα από τα βασικά στοιχεία της ανδριώτικης γαστρονομίας είναι τα γλυκά και τα φημισμένα χειροποίητα ζυμαρικά. Στο νησί υπάρχουν δύο εργοστάσια μακαρονοποιίας που λειτουργούν από το 1914. Ωστόσο, το πιο γνωστό πιάτο της Άνδρου είναι η φουρτάλια, μια παραλλαγή της κλασικής ομελέτας.
Τοπικά πιάτα
Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα πιάτα της Άνδρου είναι η φουρτάλια. Ζεστή και γευστική, αυτή η ομελέτα είναι γεμάτη με άγρια χόρτα, σπαράγγια, κολοκυθάκια, αγκινάρες, λυράκια (τοπικά κολοκύθια) και κουκιά με κρεμμύδια, ανάλογα με την εποχή και τα διαθέσιμα υλικά. Επιπλέον, η σαλάτα με αντράχλα ή γλιστρίδα αποτελεί μια τραγανή, χυμώδη επιλογή, ιδανική για τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλα αγαπημένα φαγητά των ντόπιων περιλαμβάνουν αυγά τουρσί, πεταλίδες με ρύζι, χοιρινή ζηλαδιά, κατσικάκι με άγρια χόρτα, σισιρόπιτα (γεμιστό ψωμί με χοιρινό και λουκάνικο) και πολλά άλλα.
Θαλασσινά
Όπως και σε όλα τα νησιά, η Άνδρος έχει αναπτύξει μια πλούσια αλιευτική παράδοση. Στα τραπέζια των ντόπιων σπάνια λείπουν τα φρέσκα θαλασσινά. Μαγειρεύονται μπαρμπούνια, κολλησάδες ή κολλιτσιάνους τηγανητούς και κακκαβιά με βραστό ψάρι όπως μένουλες και σπάροι. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σαργούς, λαυράκια και τσιπούρες.
Τα τυριά
Η Άνδρος διαθέτει αναπτυγμένη κτηνοτροφία και πολλά νοικοκυριά παράγουν τα δικά τους τυριά. Κυρίαρχη είναι η γνωστή σε όλα τα Κυκλαδονήσια Κοπανιστή ΠΟΠ, αλλά υπάρχουν επίσης τυριά όπως το μαλαχτό ή μαλακό τυρί, το πετρωτή, το λαδοτύρι και το συγκάθουρο.
Τα γλυκά
Η Άνδρος είναι γνωστή για τα πλούσια γλυκά της. Η νουγκατίνα και οι πάστες αμυγδάλου είναι διάσημα γλυκά που ξεχωρίζουν για τις παραδοσιακές συνταγές τους. Επιπλέον, η Άνδρος προσφέρει υπέροχα αμυγδαλωτά, γλυκά του κουταλιού και παστιτσάκια. Είναι επίσης διάσημα τα καλτσούνια, που παρασκευάζονται από μπαγιάτικο ψωμί, ξηρούς καρπούς και μέλι και σερβίρονται με ζάχαρη άχνη.
Ελιές, όσπρια, μέλι και αρτοσκευάσματα
Η καλλιέργεια της ελιάς έχει αναπτυχθεί στην Άνδρο και υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία για την παραγωγή εξαιρετικού ελαιολάδου. Επιπλέον, στην Άνδρο παράγονται ποικιλίες οσπρίων, όπως το μελιτζανί φασόλι, το φασόλι κουφετάκι, το λεφτοκούκι, οι ρεβίθια και οι φακές. Τέλος, στο νησί υπάρχει μεγάλη παράδοση στη μακαρονοποιία με χειροποίητα ζυμαρικά, όπως παξιμάδια, τραχανάς, γαλατερό και ματς.
Οινική Ταυτότητα
Στην Άνδρο υπάρχουν πολλές αμπελουργίες και μεγάλη παραγωγή κρασιού, κυρίως κόκκινων γλυκών κρασιών. Τα σταφύλια λιάζονται μερικές ημέρες για να παραχθούν αυτά τα εξαιρετικά κρασιά. Επίσης, υπάρχει παραγωγή τσίπουρου, με πολλά αποστακτήρια που παράγουν τσίπουρο μονής και διπλής απόσταξης. Ξεχωρίζει η απόσταξη μούρων, που μοιάζει με τη μουρνόρακη της Κρήτης. Οι πιο γνωστές ποικιλίες κρασιού που παράγονται στο νησί είναι το Μαλουκάτο, το λευκό Μπεγλέρι, η κόκκινη Αρμελετούσα, το κόκκινο Κουμάρι και πολλά άλλα.