Ψάχνοντας για μια πηγή ενέργειας και αντιοξειδωτικών για να ξεκινήσει θετικά η μέρα, πολλοί από εμάς καταφεύγουν σε ένα φλιτζάνι καφέ. Ο καφές έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία του εντέρου, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, υπάρχει ένα συστατικό που μπορεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά, και αυτό είναι το κακάο.
Οι πολυφαινόλες του καφέ έχουν αποδειχθεί ότι ευνοούν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηριδίων στο εντερικό μας σύστημα, μειώνοντας ταυτόχρονα τις επιβλαβείς βακτηριδιακές καταστάσεις. Ωστόσο, η συνδυαστική κατανάλωση κακάο ενισχύει ακόμα περισσότερο την αντιοξειδωτική δράση, καθώς το κακάο περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες πολυφαινολών. Αυτή η συνεργική δράση αποβαίνει ιδιαίτερα ωφέλιμη, δεδομένου ότι το οξειδωτικό στρες και οι δυσλειτουργίες στο μικροβίωμα του εντέρου συνδέονται με πολλές γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Antioxidants, οι πολυφαινόλες μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό στρες, να βελτιώσουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο μας και να ενισχύσουν το ανοσολογικό σύστημα. Επιπλέον, ο καφές με κακάο περιέχει πλούσιες ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την υγεία του πεπτικού συστήματος μας. Μόνο μια κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας τον καφέ με κακάο μια εκπληκτική επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία του εντέρου τους.
Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο καφές με κακάο μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τη λειτουργία του εντέρου μας και τη γενική υγεία μας. Ας αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε την πρωινή μας ρουτίνα, προσθέτοντας λίγο κακάο στον καφέ μας, για έναν νοστιμότερο και ευεργετικότερο τρόπο να περιποιηθούμε το εντερικό μας σύστημα.