Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά, παρά τον γνωστό κίνδυνο που συνδέεται με ταχεία καρδιακά νοσήματα.
Από το 2018, η παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη των τρανς λιπαρών έχει οδηγήσει σε βελτιώσεις σε ορισμένες περιοχές, όπου οι καταναλωτές είναι όλο και πιο συνειδητοποιημένοι για την υγεία τους και προτιμούν υγιεινές επιλογές. Ωστόσο, σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου, το 62,5% του πληθυσμού συνεχίζει να καταναλώνει τρανς λιπαρά σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με το ΠΟΥ, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται κάθε χρόνο για 500.000 πρόωρους θανάτους που οφείλονται σε καρδιοπαθείς παθήσεις. Αυτός ο αριθμός είναι συγκρίσιμος με τους θανάτους που συμβαίνουν ετησίως λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, πριν από την εμφάνιση του Covid.
Τα τρανς λιπαρά είναι χημικά συστατικά που περιέχονται σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, όπως κέικ, μπισκότα, κουλούρια και πολλά άλλα. Η χρήση τους έχει διαδοθεί λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και της ικανότητάς τους να προσθέτουν όγκο και σταθερότητα στα τρόφιμα.
Πολλές χώρες, όπως η Αμερική και η Ευρώπη, έχουν ήδη υιοθετήσει νομοθεσία για την περιορισμό της χρήσης τρανς λιπαρών. Ωστόσο, ακόμα υπάρχει ανάγκη για περισσότερες προόδους, ιδίως στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.
Ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο να προωθήσει την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την απαγόρευση της χρήσης των τρανς λιπαρών σε όλο τον κόσμο. Μόνο με την κοινή προσπάθεια των καταναλωτών, των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας τροφίμων μπορούμε να εξαλείψουμε αυτό τον κίνδυνο για την υγεία μας.