29 Απριλίου 2025

Νέο ευρήματα: Οι επεξεργασμένες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Τελευταία Άρθρα

Η μοναξιά των γατών: Πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν μόνες;

Οι γάτες, αυτά τα γοητευτικά και μυστηριώδη πλάσματα, συχνά θεωρούνται μοναχικές και ανεξάρτητες. Τους αρέσει να περπατούν από τη μία άκρη του σπιτιού στην άλ

Νέα τάση στο μακιγιάζ: Χείλη με λάμψη για εντυπωσιακές εμφανίσεις!

Η νέα χρονιά φέρνει μαζί της μια εξαιρετικά δυναμική τάση στο μακιγιάζ που έκλεψε τις εντυπώσεις το 2023 και επανασχεδιάζει τις glam εμφανίσεις μας. Πρόκειτα

Ανακούφιση για την Alfa Romeo: Ο οικονομικός της επαναφορά

Με νέα κατεύθυνση και στόχους για το μέλλον, η ιταλική Alfa Romeo βρίσκεται σε άνοδο μετά την οικονομική της ανάκαμψη. Έχοντας ενταχθεί πλήρως στον όμιλο Ste

2ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος – Το Ινστιτούτο ARISTEiA εκπαιδεύει Έλληνες φοιτητές

Στα Λουτρά Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Κρίση (Interdisciplinary

Ναρκοληψία στους σκύλους: Προσεκτική παρατήρηση και αντιμετώπιση της άγνωστης πάθησης

Εσείς και το νέο σκυλάκι σας απολαμβάνετε τη βόλτα στο πάρκο, όταν ξαφνικά πέφτει κάτω και λιποθυμάει. Πρώτο και κύριο, κρατήστε την ψυχραιμία σας και πάτε ν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι επιπλέον συνθέτες σε διάφορα είδη τροφίμων, οι οποίες περιλαμβάνουν επεξεργασμένες και ραφιναρισμένες φυτικές ίνες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για ορισμένα άτομα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology. Αυτό το συστατικό, που συνήθως προστίθεται σε τρόφιμα που στοχεύουν στην απώλεια βάρους και την προστασία από σοβαρές ασθένειες, μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος για άτομα με αγγειακή δυσπλασία.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Toledo διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που κατανάλωσαν δίαιτα πλούσια σε ινουλίνη, μια επεξεργασμένη ίνα που βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα, ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την σημασία του ελέγχου των επιπέδων χολικών οξέων στο αίμα και την προσέγγιση ως προς την κατανάλωση φυτικών ίνων.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει επίσης την συμπερίληψη εξετάσεων αιματολογικών εξετάσεων για τη μέτρηση των επιπέδων χολικού οξέος, έτσι ώστε να εντοπίζονται άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Επιπλέον, η πρόληψη του καρκίνου του ήπατος μπορεί να επιτευχθεί με ατομικές διατροφικές προσαρμογές.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όχι όλες οι ίνες είναι ίδιες και δεν είναι ωφέλιμες για όλους. Επομένως, είναι σημαντικό να επαγρυπνούμε και να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωση φυτικών ίνων, ιδιαίτερα για εκείνους που υποφέρουν από ηπατικά προβλήματα που προκαλούν υψηλά επίπεδα χολικού οξέος.