3 Οκτωβρίου 2025

Ο τίτλος μου: “Προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση”

Τελευταία Άρθρα

Συρρίκνωση του ψηλότερου βουνού της Γαλλίας

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το Mont Blanc, το ψηλότερο βουνό της Γαλλίας, έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Το ύψος της κορυφής του Mont Blanc με

Καφές: 9 trivia για μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια

Είναι γνωστό ότι πολλοί από εμάς δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν πιουν τον πρωινό τους καφέ. Ο καφές δεν είναι απλά μια ανάγκη, αλλά έχει γίνει μια καθημ

Μυκητιάσεις και τραυματισμοί στην άμμο

Στην άμμο της παραλίας δεν απλώς χτίζουμε παλάτια και κάστρα! Περπατάμε, τρέχουμε, κάνουμε γυμναστική, παίζουμε beach-volley και ρακέτες. Περνάμε το μεγαλύ

Μια 11χρονη στο ΕΔΔΑ για την κλιματική αλλαγή- Γιατί είναι ιστορική η προσφυγή

Η 11χρονη Mariana Agostinho κάθισε σήμερα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), μαζί με τα δύο αδέλφια και τα τρία ξαδέλφι

Ο Frankie άνοιξε το πρώτο τατουατζίδικο της Ικαρίας

Ο Frankie, 28 χρονών, με καταγωγή από την Ικαρία, αποφάσισε πρόσφατα να επιστρέψει στο νησί του και να ανοίξει το πρώτο στούντιο τατουάζ. Μεγάλωσε στο Πίτσ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοούμε. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από μολυσμένα τρόφιμα κάθε χρόνο. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να λάβουμε μερικά μέτρα προφύλαξης. Μια λέκτορας μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, η Primrose Freestone, μας παρέχει ορισμένες συμβουλές σε ένα άρθρο του The Conversation σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε και πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο της τροφικής δηλητηρίασης.

Εδώ είναι μερικές από τις συμβουλές της Primrose Freestone:

Αποφεύγουμε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους
Η επιλογή να μην τρώμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως πικνίκ ή μπάρμπεκιου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά όταν χειριζόμαστε τρόφιμα και να προσέχουμε την υγιεινή, ειδικά όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι.

Δίνουμε προσοχή στη θερμοκρασία
Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα ευπαθή τρόφιμα σε χαμηλές θερμοκρασίες και να τα προστατεύουμε από την έκθεση στη ζέστη. Τα μικρόβια μπορούν να αυξηθούν σημαντικά αν τα τρόφιμα εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες για πάρα πολλές ώρες. Επίσης, είναι σημαντικό να ψήνουμε το κρέας καλά και να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του με το θερμόμετρο κρέατος. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε κρέας που δεν έχει φτάσει στους 70°C εσωτερική θερμοκρασία.

Προσέχουμε τους μπουφέδες
Όταν καταναλώνουμε φαγητό από μπουφέ, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τα τρόφιμα σε μπουφέ μπορούν να μολυνθούν από πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που τα αγγίζουν ή βήχουν κοντά τους. Όταν ο μπουφές είναι ήδη στρωμένος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο καιρό βρίσκονται τα τρόφιμα εκεί. Είναι συνηθές να αποφεύγουμε τα φαγητά που δεν είναι στη σωστή θερμοκρασία, όπως τα χλιαρά φαγητά. Εάν ανησυχούμε για την ασφάλεια του φαγητού, πρέπει να προτιμήσουμε τα φρεσκοψημένα προϊόντα και συσκευασμένα φαγητά.

Προσέχουμε τα ωμά οστρακοειδή
Είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε ωμά οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, λόγω του υψηλού κινδύνου συσσώρευσης βακτηρίων και ιών στο νερό που φιλτράρουν. Το μαγείρεμα μπορεί να σκοτώσει αυτά τα μικρόβια και να καθιστά τα οστρακοειδή ασφαλή για κατανάλωση.

Προσέχουμε τις συσκευασμένες σαλάτες
Οι συσκευασμένες σαλάτες μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα, πλένουμε καλά τις σαλάτες και τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις συμβουλές της Primrose Freestone για αποφυγή της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχουμε την κατάλληλη διατήρηση και προετοιμασία των τροφίμων, να αποφεύγουμε το ξαναζέσταμα του μαγειρεμένου ρυζιού και να ελέγχουμε την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. Συνεχίζοντας να εφαρμόζουμε αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να προφυλαχθούμε από πιθανές ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα και να διατηρήσουμε την υγεία μας.