14 Μαρτίου 2025

Ο τίτλος μου: “Προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση”

Τελευταία Άρθρα

Πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τον χειμώνα: Τι χρειάζεται να ξέρουμε

Ο χειμώνας έχει φτάσει και μαζί του έχει φέρει και τις γνωστές ιογενείς νόσους, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, ακόμα και ο κορωνοϊός. Όταν ο καιρός είναι

Η σημασία της παραμονής των γατιών με τις μητέρες τους

Πολλές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κατάσταση όπου πρέπει να αναλάβουμε φροντίδα για ένα γατάκι σε πολύ μικρή ηλικία, χωρίς την παρουσία της μαμάς το

21 νέες προτάσεις για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και η αειφόρος ανάπτυξή του είναι επιτακτική ανάγκη. Μια νέα έρευνα, που πραγματο

11 ζώα που παραμένουν πιστά σε έναν σύντροφο για πάντα

Μονογαμία στο ζωικό βασίλειο; Σίγουρα όχι κάτι ασυνήθιστο. Παρόλο που η μονογαμία είναι σπάνια στη φύση, υπάρχουν ωστόσο ζώα που παραμένουν πιστά σε έναν σύν

Καταπολέμηση της καρδιακής ανεπάρκειας: Η εντυπωσιακή ισχύς ενός νέου φυτικού εκχυλίσματος

Παγκόσμιας φήμης ασθένεια, η καρδιακή ανεπάρκεια στέλνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο νοσηλευτές και οδηγεί σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ωστόσο, μια νέα έ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοούμε. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από μολυσμένα τρόφιμα κάθε χρόνο. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να λάβουμε μερικά μέτρα προφύλαξης. Μια λέκτορας μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, η Primrose Freestone, μας παρέχει ορισμένες συμβουλές σε ένα άρθρο του The Conversation σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε και πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο της τροφικής δηλητηρίασης.

Εδώ είναι μερικές από τις συμβουλές της Primrose Freestone:

Αποφεύγουμε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους
Η επιλογή να μην τρώμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως πικνίκ ή μπάρμπεκιου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά όταν χειριζόμαστε τρόφιμα και να προσέχουμε την υγιεινή, ειδικά όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι.

Δίνουμε προσοχή στη θερμοκρασία
Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα ευπαθή τρόφιμα σε χαμηλές θερμοκρασίες και να τα προστατεύουμε από την έκθεση στη ζέστη. Τα μικρόβια μπορούν να αυξηθούν σημαντικά αν τα τρόφιμα εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες για πάρα πολλές ώρες. Επίσης, είναι σημαντικό να ψήνουμε το κρέας καλά και να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του με το θερμόμετρο κρέατος. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε κρέας που δεν έχει φτάσει στους 70°C εσωτερική θερμοκρασία.

Προσέχουμε τους μπουφέδες
Όταν καταναλώνουμε φαγητό από μπουφέ, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τα τρόφιμα σε μπουφέ μπορούν να μολυνθούν από πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που τα αγγίζουν ή βήχουν κοντά τους. Όταν ο μπουφές είναι ήδη στρωμένος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο καιρό βρίσκονται τα τρόφιμα εκεί. Είναι συνηθές να αποφεύγουμε τα φαγητά που δεν είναι στη σωστή θερμοκρασία, όπως τα χλιαρά φαγητά. Εάν ανησυχούμε για την ασφάλεια του φαγητού, πρέπει να προτιμήσουμε τα φρεσκοψημένα προϊόντα και συσκευασμένα φαγητά.

Προσέχουμε τα ωμά οστρακοειδή
Είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε ωμά οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, λόγω του υψηλού κινδύνου συσσώρευσης βακτηρίων και ιών στο νερό που φιλτράρουν. Το μαγείρεμα μπορεί να σκοτώσει αυτά τα μικρόβια και να καθιστά τα οστρακοειδή ασφαλή για κατανάλωση.

Προσέχουμε τις συσκευασμένες σαλάτες
Οι συσκευασμένες σαλάτες μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα, πλένουμε καλά τις σαλάτες και τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις συμβουλές της Primrose Freestone για αποφυγή της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχουμε την κατάλληλη διατήρηση και προετοιμασία των τροφίμων, να αποφεύγουμε το ξαναζέσταμα του μαγειρεμένου ρυζιού και να ελέγχουμε την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. Συνεχίζοντας να εφαρμόζουμε αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να προφυλαχθούμε από πιθανές ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα και να διατηρήσουμε την υγεία μας.