Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι συνηθισμένο να έχετε κάποιες λιγούρες για συνδυασμούς τροφίμων που κανονικά δεν θα σας άρεσαν. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, περίπου 50-90% των γυναικών έχουν κάποιο είδος ιδιαίτερης επιθυμίας για τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δραστικές αλλαγές στα επίπεδα ορμονών του σώματος.
Οι λιγούρες ενδέχεται επίσης να προκύπτουν από την αύξηση της ενεργητικότητας του σώματος για τη μεγέθυνση μιας νέας ζωής μέσα στην εγκυμονούσα γυναίκα. Επίσης, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεση. Σύμφωνα με έρευνα που περιλάμβανε 2.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει τα τελευταία έξι χρόνια, οι περισσότερες από αυτές ανέφεραν ότι είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον μία λιγούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι πιο κοινές λιγούρες εγκυμοσύνης
- Ένα εποχιακό τρόφιμο που δεν ήταν διαθέσιμο εκείνη την εποχή – 47%
- Ένας ασυνήθιστος συνδυασμός τροφίμων – 42%
- Ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που μπορούσαν να βρουν μόνο σε ένα συγκεκριμένο μέρος – 35%
- Ανθυγιεινό φαγητό – 33%
- Φυτικές τροφές – 33%
- Αλμυρά τρόφιμα – 30%
- Γλυκά τρόφιμα – 30%
- Τρόφιμα που κανονικά δεν τους άρεσε να τρώνε – 30%
Οι λιγούρες συνήθως ξεκινούν από το πρώτο τρίμηνο, αυξάνονται κατά το δεύτερο και μειώνονται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Λίγες λιγούρες μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον τοκετό, αλλά συνήθως εξαφανίζονται με το πέρας της εγκυμοσύνης.
Ο λόγος που αναπτύσσετε έντονη επιθυμία για ορισμένες τροφές και απεχθάνεστε άλλες μπορεί να συνδέεται με τις αλλαγές στην όσφρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αυξημένη αίσθηση όσφρησης είναι συχνή και συνήθως εμφανίζεται κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η ένταση και η επίδραση αυτής της αλλαγής διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.