11 Οκτωβρίου 2025

Νεφρά: Το δημοφιλές ρόφημα που τα θωρακίζει – Ένα φλιτζάνι την ημέρα αρκεί

Τελευταία Άρθρα

Νεφρά: Το δημοφιλές ρόφημα που τα θωρακίζει – Ένα φλιτζάνι την ημέρα αρκεί

Η μελέτη για τον καφέ έχει αποδείξει τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσής του στην υγεία μας. Πρόσφατη έρευνα από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Johns Ho

Ίδρυμα Ωνάση: Συζήτηση για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων σε παιδιά στην Ελλάδα

Το 2ο digital Transplant Masterclass, και συνολικά 3ο της σειράς των Masterclasses για τις μεταμοσχεύσεις που διοργανώνονται από

Τροφική δηλητηρίαση: Να τι δεν βάζετε ποτέ στο πιάτο σας

Είναι απαραίτητο να επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα και να αποφεύγουμε ορισμένα προϊόντα για να διατηρήσουμε έναν υγιή οργανισμό. Ωστόσο, εκτός από την επιλογή

Ψηφιακό σκανάρισμα στα νοσοκομεία: Αποκαλύπτονται πολλά επείγοντα και προβλήματα

Ένα σύστημα ψηφιακού σκαναρίσματος που εφαρμόζεται στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας αποκαλύπτει πολλά επείγοντα προβλήματα και πρακτικές στον τομέα της υ

Άσθμα: Οι παράγοντες που το πυροδοτούν – Η θεραπεία που το θέτει υπό έλεγχο

Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών και αναστέλλει τη ροή αέρα, προκαλώντας συμπτώματα όπως βήχας, συριγμός κατά την εκπνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η μελέτη για τον καφέ έχει αποδείξει τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσής του στην υγεία μας. Πρόσφατη έρευνα από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins δείχνει ότι ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης. Η μελέτη περιλάμβανε πάνω από 14.000 ενήλικες, και έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ είχε ως αποτέλεσμα μείωση του κινδύνου κατά 15%, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται σε εκείνους που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα (-22% έως -23%). Ακόμα και οι άνθρωποι με υπάρχουσες παθήσεις όπως η αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης είχαν μείωση του κινδύνου κατά 11%. Ο καφές, με τις βιολογικά ενεργές ενώσεις του και την καφεΐνη, βελτιώνει την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου από τα νεφρά. Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα πρόσθετα του καφέ, όπως το γάλα και η ζάχαρη, μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και χρειάζονται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί πλήρως το πώς ο καφές προστατεύει τα νεφρά σε κυτταρικό επίπεδο.