4 Δεκεμβρίου 2025

Το φρούτο που πρέπει να τρώμε καθημερινά για να γεράσουμε καλά

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που πρέπει να προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή αν θέλουμε να γεράσουμε καλά. Εκτός από την ευχάριστη γεύση που έχει κερδίσει θέση σε brunch και υγιεινά σάντουιτς, το αβοκάντο έχει επίσης θρεπτική αξία που το καθιστά απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή.

Προστατεύει την καρδιά

Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο αβοκάντο συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς προφίλ λιπιδίων στον οργανισμό μας. Αυτό εξισορροπεί τις τιμές της καλής χοληστερόλης και βελτιώνει τις τιμές της «κακής» χοληστερόλης, αλλά και των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Molecules απέδειξε αυτήν τη θετική επίδραση του αβοκάντο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η λουτεΐνη που περιέχεται στο αβοκάντο βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση αβοκάντο αυξάνει τα επίπεδα λουτεΐνης στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Προστατεύει την όραση

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της λουτεΐνης στο αβοκάντο είναι ευεργετικές και για την υγεία των οφθαλμών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients παρατήρησε 25% αύξηση των επιπέδων λουτεΐνης στα μάτια των ηλικιωμένων που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά για έξι μήνες.

Βοηθά στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη

Το αβοκάντο, με τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την πλούσια πρόσφορα διαιτητικών ινών, μπορεί να αποτελέσει μέρος της διατροφής για ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με τον διαβήτη και χρόνιες ασθένειες.

Πόσο αβοκάντο πρέπει να καταναλώνουμε;

Σύμφωνα με συστάσεις, προτείνεται να τρώμε 1/3 με μισό αβοκάντο την ημέρα. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αντί για βούτυρο στην καθημερινή μας διατροφή.