28 Απριλίου 2025

6 αλήθειες για τη γονεϊκότητα που κάθε γονιός θα έπρεπε να θυμάται καθημερινά

Τελευταία Άρθρα

«Συνεννοηθείτε με τα παιδιά σας» – Η σπουδαιότητα της ακριβής επικοινωνίας

Όταν προσπαθούμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας, χρησιμοποιούμε συχνά τυπικές φράσεις, χωρίς να τις σκεφτόμαστε πολύ. Μία από αυτές είναι η φρ

Tips για να μην πάρετε πολλά κιλά αυτές τις γιορτές!

Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη από εκλεπτυσμένη γεύση και απολαύσεις, αλλά πολλές φορές βρισκόμαστε να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την σωστή ισορροπία

Πώς να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σας: Συμβουλές για την υγεία τους

Τα παιδιά μας είναι πολύ ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιογενείς νόσους, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη σε ανάπτυξη. Ως γονείς, μπορούμε να βοηθήσ

Ο πραγματικός εχθρός της υψηλής χοληστερόλης: Σάκχαρα και όχι λιπαρά

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine και φέρνει μια ανατροπή στην υπάρχουσα κατανόησή μας για την υψηλή χοληστερόλη. Μέχρι σήμερα, ασθ

Επηρεάζουν οι γιορτές την καρδιακή υγεία; Η αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών κατά τη διάρκεια των εορτών”

ΝέοΤα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχίζουν να αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως, με τα ποσοστά θανάτου να αυξάνονται τα τελευταία 30 χρόνια. Ειδικότερα,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μεταξύ του να είναι ένας γονιός και του να περιγράψεις το τι ακριβώς σημαίνει γονεϊκότητα, υπάρχει ένας βαθύς ωκεανός συναισθημάτων. Έντονες στιγμές, δυσκολίες, θαύματα, όλα αυτά είναι μέρος της καθημερινότητάς μας ως γονείς. Έχουμε επιλέξει να εξερευνήσουμε 6 αλήθειες για τη γονεϊκότητα που θα έπρεπε να θυμόμαστε καθημερινά. Έτσι, πριν αρχίσει η χαρά και η ταραχή, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε και να αποκτήσουμε δύναμη για αυτά που θα έρθουν.

Η ασφάλεια του παιδιού είναι η πρώτη ευθύνη του γονέα κάθε στιγμή. Όταν ο κόσμος κατηγορεί τους γονείς και τους λέει ότι δεν είναι αρκετά καλοί, πάντα θα ξέρουμε ότι είμαστε αρκετά στο σπίτι μας για τα παιδιά μας.

Να ελέγχουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας και να τα καθοδηγούμε να είναι σαν ενήλικες, είναι μια άποψη. Όμως, εμείς πιστεύουμε ότι η γονεϊκή μας υποχρέωση είναι να ελέγχουμε τη δική μας συμπεριφορά και να δείχνουμε τον ενήλικα στον οποίο θέλουμε να γίνουν.

Ένα παιδί που αισθάνεται ασφάλεια δεν χρειάζεται έναν γονέα που δεν εκνευρίζεται ποτέ. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχει έναν γονέα που ζητά συγγνώμη όταν η οργή του προκαλεί πόνο στο παιδί.

Συχνά τα παιδιά τιμωρούνται απλά επειδή εκφράζουν τα συναισθήματά τους όπως οι ενήλικες. Τους απαγορεύεται να είναι θυμωμένα, να έχουν κακές ημέρες, να μιλούν αγενώς ή να έχουν κακή συμπεριφορά. Ωστόσο, κανείς από εμάς δεν είναι τέλειος και πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε τόσο υψηλές προσδοκίες τελειότητας από τα παιδιά μας.

Τα παιδιά μας θα συναντήσουν πολλούς ανθρώπους που δεν θα επιβεβαιώνουν τα συναισθήματά τους. Όμως, σημασία έχει να γνωρίζουν ότι όταν έρθουν στο σπίτι, θα έχουν πάντα κάποιον που θα το κάνει αυτό.

Εάν το παιδί μας μας λέει ότι το πληγώσαμε, δεν είναι δική μας να αποφασίσουμε εάν το κάναμε ή όχι. Είναι καθήκον μας να ακούσουμε τις ανησυχίες τους, να ακολουθήσουμε τις απολογίες μας και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας προς το καλύτερο.

Κάθε μέρα ως γονείς, ας θυμόμαστε αυτές τις αλήθειες για την γονεϊκότητα. Ας είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία να είμαστε γονείς και ας πάρουμε δύναμη από αυτές για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.