Το παστίτσιο είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής του. Μετά το χθεσινό επεισόδιο του Masterchef, σας παρουσιάζουμε μια εναλλακτική συνταγή για παστίτσιο, αυτή τη φορά χωρίς κιμά! Ίσως να αγαπάτε τον κιμά και να τον συνδυάζετε με πολλά πιάτα, αλλά γιατί να μην δώσετε μια ευκαιρία σε μια πιο διαφορετική παραλλαγή του παστίτσιου;
Για τον κιμά θα χρειαστείτε:
– 600 γραμμάρια κιμά
– 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 1 κονσέρβα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
– 1 φλιτζάνι συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
– 2 δαφνόφυλλα
– 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
– 1 πρέζα κανέλα
– αλάτι και πιπέρι
Για το παστίτσιο θα χρειαστείτε:
– 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
– 2 φλιτζάνια γκούντα
– 1 φλιτζάνι γραβιέρα
– 2 φλιτζάνια ζαμπόν, κομμένος σε κυβάκια
– 1 πακέτο μανιτάρια
Για την μπεσαμέλ θα χρειαστείτε:
– 4 φλιτζάνια γάλα
– 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
– 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
– 2 αυγά
– λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
– αλάτι και πιπέρι
Για την εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά ελαφρώς με το γάλα και τα μπαχαρικά για τη μπεσαμέλ.
3. Σε ένα πυρεξ, προσθέτουμε τις πένες όπως είναι από το πακέτο.
4. Πασπαλίζουμε πάνω τους τα τυριά και το αλλαντικό που επιθυμούμε.
5. Προσθέτουμε το μείγμα αυγού και γάλατος πάνω από τις πένες.
6. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
7. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τον κιμά.
8. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ψήσει.
9. Σε έναν αντίστοιχο τηγάνι, σοτάρουμε τα μανιτάρια.
10. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
11. Αραίωνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας με λίγο νερό.
12. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα ντοματάκια μέχρι να μαλακώσουν.
13. Σε ένα ταψί, στρώνουμε τα μακαρόνια και πάνω τους προσθέτουμε τον κιμά, τα μανιτάρια, τα ντοματάκια και τα αλλαντικά.
14. Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ απαλά πάνω από τα υλικά.
15. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
16. Αφήνουμε το παστίτσιο να ξεκουραστεί λίγο πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.
Απολαύστε αυτήν την εναλλακτική συνταγή παστίτσιου με τυριά και αλλαντικά σε φύλλο κρούστας και απολαύστε ένα λαχταριστό πιάτο με λιγότερη προετοιμασία και χρόνο! Μην ξεχάσετε να δείτε το παρακάτω βίντεο για περισσότερες οδηγίες και συμβουλές.