28 Απριλίου 2025

Γιατί η σκορδαλιά συνδέθηκε με τον μπακαλιάρο. Πώς την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και πώς την έτρωγαν στο Βυζάντιο

Τελευταία Άρθρα

Tips για να μην πάρετε πολλά κιλά αυτές τις γιορτές!

Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη από εκλεπτυσμένη γεύση και απολαύσεις, αλλά πολλές φορές βρισκόμαστε να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την σωστή ισορροπία

Πώς να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σας: Συμβουλές για την υγεία τους

Τα παιδιά μας είναι πολύ ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιογενείς νόσους, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη σε ανάπτυξη. Ως γονείς, μπορούμε να βοηθήσ

Ο πραγματικός εχθρός της υψηλής χοληστερόλης: Σάκχαρα και όχι λιπαρά

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine και φέρνει μια ανατροπή στην υπάρχουσα κατανόησή μας για την υψηλή χοληστερόλη. Μέχρι σήμερα, ασθ

Επηρεάζουν οι γιορτές την καρδιακή υγεία; Η αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών κατά τη διάρκεια των εορτών”

ΝέοΤα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχίζουν να αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως, με τα ποσοστά θανάτου να αυξάνονται τα τελευταία 30 χρόνια. Ειδικότερα,

Στο «κόκκινο» κορωνοϊός και γρίπη στη Θεσσαλονίκη – Δείτε τα σχεδιαγράμματα

Νέα εύρηματα αναφέρουν υψηλή διασπορά του κορωνοϊού και αύξηση του ιικού φορτίου της γρίπης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ομάδα Επιδ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Καλά νέα για τους λάτρεις της σκορδαλιάς και του μπακαλιάρου! Σε αυτόθα ανακαλύψετε γιατί η σκορδαλιά συνδέεται ιδιαίτερα με τον μπακαλιάρο. Επιπλέον, θα μάθετε πώς την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και πώς απολάμβαναν αυτό το παραδοσιακό πιάτο στο Βυζάντιο.

Το θαυματουργό σκόρδο
Ξεκινώντας από το σκόρδο, ας επισημάνουμε ότι αυτό το φυτό έχει εκτιμηθεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες. Στην αρχαιότητα, οι αρχαίοι Έλληνες το αναφέρουν ως “μυττωτό”, ενώ το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς. Έχει επίσης χαρακτηριστεί ως “προσφάγι” και “ευλογημένο φυτό”. Οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι το σκόρδο είναι προσιτό και οικονομικό, ενώ παράλληλα διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τον πονόκοιλο, τον πονοκέφαλο και ακόμα και για το δάγκωμα από φίδι. Πιστεύεται ότι είναι ισχυρό αντικακοματικό και απωθητικό του κακού ματιού. Έτσι, το σκόρδο διαδόθηκε μεγάλης κλίμακας σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά
Στον ελλαδικό πολιτισμό, η σκορδαλιά συνδέεται άρρηκτα με τον μπακαλιάρο. Την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου), όπου σπάμε τη νηστεία και τρώμε ψάρια, ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως πρώτη επιλογή για το τραπέζι. Η επιλογή αυτή έγινε για λόγους ευκολίας και οικονομίας. Ο μπακαλιάρος ήταν προσιτός, διατηρούνταν εύκολα λόγω της παστώδους κατάστασής του και ήταν διαθέσιμος σε περιοχές που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι. Έτσι, ο μπακαλιάρος έγινε ο αγαπημένος ψαρονόμος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο τρόπος παρασκευής της σκορδαλιάς
Η παραδοσιακή ελληνική σκορδαλιά φτιάχνεται από μία παχύρρευστη βάση πουρέ πατάτας ή βρεγμένου ψωμιού, τριμμένο σκόρδο και ελαιόλαδο. Συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό σε τηγανητά ψάρια, αλλά μπορεί επίσης να αλειφθεί σε ψωμί, πίτες ή λαχανικά. Σε άλλες χώρες της Μεσογείου υπάρχουν παραλλαγές της σκορδαλιάς, όπως το “ajo colorao” στη νότια Ισπανία με πουρέ πατάτας, σκόρδο, πιπεριές και ντομάτα, το “Aglio e Olio” στην Ιταλία με ζυμαρικά, σκόρδο και ελαιόλαδο, καθώς και τη σάλτσα “aioli” στην περιοχή της Προβηγκίας στη Γαλλία, που παρασκευάζεται με σκόρδο, ελαιόλαδο και κρόκους αυγών.

Τώρα που γνωρίζετε γιατί η σκορδαλιά συνδέεται με τον μπακαλιάρο και πώς την απολαμβάνουν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Βυζαντινοί, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ουσία στην επόμενη φορά που θα απολαύσετε αυτήν την νόστιμη συνταγή!