Η αφράτη αυτή γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την οικογένειά μας που σίγουρα θα σας κερδίσει με την μοναδική της γεύση. Την παρουσιάζουμε για να μπορέσετε κι εσείς να την απολαύσετε!
Για να φτιάξετε αυτήν την απίθανη γιαουρτόπιτα, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
– 650 γραμμάρια γιαούρτι
– 5 αυγά
– 650 γραμμάρια ζάχαρη
– 650 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
– 350 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα
– 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
– Φλούδα από 1 ξυσμένο λεμόνι
– 1 σωληνάριο βανίλια
– 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
– Βούτυρο για άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι:
– Μισό κιλό ζάχαρη
– 1 1/2 ποτήρι του νερού
– 1 κουταλιά σούπας λεμόνι
Η παρασκευή της γιαουρτόπιτας είναι εύκολη και απλή.
1. Ανακατέψτε το γιαούρτι με τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Προσθέστε το σιμιγδάλι, τα ασπρισμένα αμύγδαλα, τη σόδα, τη φλούδα από το ξυσμένο λεμόνι, τη βανίλια και το κονιάκ. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
3. Λιώστε λίγο βούτυρο και αλείψτε το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε για τη γιαουρτόπιτα.
4. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και επίπεδώστε την επιφάνεια με μια λαβή.
5. Ψήστε την γιαουρτόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα.
6. Κατά τη διάρκεια της ψησίματος, προετοιμάστε το σιρόπι σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατέψτε καλά. Βράστε το μείγμα για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πήξει το σιρόπι. Στο τέλος, προσθέστε το λεμόνι και ανακατέψτε ξανά.
7. Όταν η γιαουρτόπιτα είναι έτοιμη, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει ελαφρά.
8. Αφού η γιαουρτόπιτα κρυώσει, απλώστε ομοιόμορφα το σιρόπι πάνω της.
9. Αφήστε τη γιαουρτόπιτα να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς πριν την κόψετε σε τετράγωνα κομμάτια.
10. Σερβίρετε την γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι και απολαύστε τη με την παρέα σας!
Αυτή η αφράτη γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι είναι ιδανική για όλες τις περιστάσεις! Απολαύστε την ως γλυκό επιδόρπιο ή συνοδευτικό σε ένα καφέ ή τσάι. Σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την απίθανη γεύση της!
Ο νέος τίτλος τουυ είναι “Νόστιμη Μικρασιάτικη γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι: Η απόλυτη συνταγή!”