28 Απριλίου 2025

Το παιδί και η σημασία της καθημερινής ρουτίνας

Τελευταία Άρθρα

Η αλλαγή και η ευτυχία: Ένα ταξίδι προς την αυθεντικότητα και την ικανοποίηση

Ο φόβος για το νέο και η αντίσταση στην αλλαγή είναι συναισθήματα που συνόδευαν συχνά το ταξίδι προς την ευτυχία. Αλλά τι συμβαίνει όταν αγκαλιάζουμε το άγνω

Ρένη Πιττακή: Μια ζωή αφιερωμένη στο θέατρο και στο τώρα”

Εκτίθεται στη ζωή, αποκρυπτογραφεί τη ψυχή της και αφήνει ένα αποτύπωμα της σε κάθε ρόλο που υποδύεται. Η Ρένη Πιττακή, μετά από εξήντα περίπου χρόνια στο ελ

Γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη: Η επίδραση στις κινητικές δεξιότητες του μωρού

Η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη έχει μια νέα προσθήκη στη λίστα με τα οφέλη της άσκησης: βοηθά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας. Μια μελ

8 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία

Βρίσκεστε στην εποχή των γιορτών και οι συχνές οικογενειακές συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σίγουρα επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειές μας. Η κατανάλωση λιπα

Νέες αποδείξεις αναιρούν τους μύθους για την ανάπτυξη των παιδιών”

Ποτέ άλλοτε οι γονείς δεν είχαν τόσες πολλές πληροφορίες στα χέρια τους για την ανάπτυξη των παιδιών, την ψυχολογία τους και τα περίφημα milestones. Η μαμά κ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα παιδί αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα όταν ακολουθεί μια καθημερινή ρουτίνα. Παρέχοντας στο παιδί αίσθηση τάξης και προβλεψιμότητας, του δίνουμε τη δυνατότητα να ξέρει τι θα ακολουθήσει καθημερινά – πότε θα ξυπνήσει, θα φάει, θα παίξει και θα πάει για ύπνο.

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η καθημερινή ρουτίνα δεν πρέπει να είναι αυστηρά συνδεδεμένη με το ρολόι, αφού τα παιδιά σε μικρή ηλικία δεν έχουν ακόμα αίσθηση του χρόνου. Ωστόσο, η διατήρηση μιας σταθερής σειράς δραστηριοτήτων είναι η ουσία. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να έχει προγραμματισμένο παιχνίδι έξω το πρωί, ακολουθούμενο από μεσημεριανό γεύμα, ήσυχο παιχνίδι εντός του σπιτιού και έπειτα μεσημεριανό ύπνο.

Η συνέχεια αυτών των συνηθειών είναι απαραίτητη για ένα παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η ανάγκη για ρουτίνα είναι πιο έντονη από 18 μηνών έως 36 μηνών. Κατά την δημιουργία της ρουτίνας, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του παιδιού σας.

Ενδέχεται να αναρωτιέται γιατί το παιδί δίνει τόση σημασία σε μικρές λεπτομέρειες της ρουτίνας, όπως το ποια πρέπει να φορέσει πρώτα – τα παπούτσια ή το παλτό. Η αλήθεια είναι ότι η παραβίαση της σειράς μπορεί να προκαλέσει έντονο θυμό στο παιδί. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι αυτό το στάδιο δεν θα διαρκέσει για πάντα και ότι με τη σταθερή παροχή ενός προγράμματος ρουτίνας, το παιδί θα ξεπεράσει αυτές τις μεταβατικές καταστάσεις.

Οι ρουτίνες που περιέχουν τελετουργικά στοιχεία, όπως ένας καθορισμένος τρόπος αποχαιρετήσουμεν και αντίο πριν από τον ύπνο, μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αντιμετωπίσει ευκολότερα τις μεταβατικές καταστάσεις που το ανησυχούν, όπως η φυγή για τον παιδικό σταθμό ή η ώρα του ύπνου. Μπορείτε να εισάγετε έναν αποχαιρετισμό τελετουργίας, όπως τραγούδι ή παιχνίδι, που θα προηγείται του φιλιού και της αγκαλιάς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια παλιά πιτζάμα σας που έχει το άρωμά σας, έτσι ώστε το παιδί να αισθανθεί πιο κοντά σας κατά τη διάρκεια της τελετουργίας.

Επίσης, μπορείτε να εισάγετε συνήθειες πριν από την ώρα του ύπνου, όπως ένα φιλί, ένα τραγούδι, μια ιστορία ή το ανάβεινο ενός νυχτερινού φωτός. Η επανάληψη αυτών των τελετουργικών και η προβλεψιμότητα τους προσφέρουν στο παιδί μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας.

Όταν δημιουργείτε μια ρουτίνα, είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε ότι μπορείτε και επιθυμείτε να την επαναλαμβάνετε και ότι μπορεί να την ακολουθήσει και η άτομο που θα αναλάβει το παιδί σας. Εάν δεν είστε πρόθυμοι να ακολουθείτε ένα πολύ περίπλοκο πρόγραμμα κάθε βράδυ, μπορείτε να το αλλάξετε. Ωστόσο, μια φορεμένη ρουτίνα είναι δύσκολο να αλλάξει. Εάν λησμονήσετε να ενημερώσετε τον/την babysitter σχετικά με τη ρουτίνα του ύπνου, το παιδί ενδέχεται να έχει μια δύσκολη νύχτα με πολλά κλάματα.

Συνολικά, η καθημερινή ρουτίνα έχει μεγάλη σημασία για ένα παιδί. Παρέχει αίσθηση ασφάλειας, σταθερότητας και προβλεψιμότητας στη ζωή του. Με τη δημιουργία και την τήρηση μιας σταθερής ρουτίνας, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση και τον ελέγχο του εαυτού του, καθώς εξερευνά τον κόσμο γύρω του.

Πηγή