17 Μαρτίου 2025

Καφές και Καλή Λειτουργία του Πεπτικού Συστήματος

Τελευταία Άρθρα

8 προειδοποιητικά σημάδια για τοξικές σχέσεις

Οι σχέσεις που διατηρούμε με τους συνανθρώπους μας μπορούν να είναι είτε θετικές είτε αρνητικές. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μας ενισχύουν και να μας κάνουν κ

Έρευνα σε δείγματα χαβιαριού αποκαλύπτει την κατάχρηση και την παραβίαση των κανονισμών

Διαπιστώσεις μιας πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι το μισό από τα προϊόντα χαβιαριού που ελέγχθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες ήταν παράνομα. Επίσης, μεγάλο ποσοστό τ

Τα vegan junk foods είναι ίδια ή χειρότερα από τα κοινά junk foods

Οι αλλαγές στην διατροφή προωθούνται συνεχώς, με νέες τάσεις που εμφανίζονται και αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Πρόσφατα, η αύξηση της δημο

Πρωινό: Πείτε «όχι» στα αυγά και μειώστε αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία – Τι να προτιμήσετε

Νέα επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση αυγών με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο, πρόσφατη ανάλυση προτείνει μια υγιεινή εναλλακτικ

Φυτά που λατρεύουν οι μέλισσες και πώς να τις βοηθήσουμε

Οι μέλισσες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στα οικοσυστήματα και στην παραγωγή τροφίμων, καθώς εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή των φυτών μέσω της επικονίασης. Περίπ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Δεκαετίες έρευνας έχουν μας έχουν αποκαλύψει τα οφέλη αυτού του αγαπημένου, για πολλούς από εμάς, ροφήματος, αλλά πόσο επηρεάζει η καφεΐνη τον καθένα από εμάς είναι μια προσωπική υπόθεση… Άλλωστε, δεν είναι όλοι οι καφέδες ίδιοι.

Ας ρίξουμε πρώτα από όλα μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τον καθημερινό μας καφέ. Γνωρίζουμε ότι ο καφές μπορεί να είναι στιγμιαίος, ντεκαφεϊνέ, με κρέμα, με ζάχαρη, με γάλα και άλλες διάφορες παραλλαγές.

Αυτό που πιστεύεται ότι έχει σημασία είναι η σχέση μεταξύ του καφέ και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ). Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrients» δεν κατάφερε να αποδείξει αν ο καφές είναι ένοχος για τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ ή αν άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής ή πιθανές παθήσεις μπορεί να παίζουν ρόλο. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Clinical Gastroenterology and Hepatology» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ, τσαγιού και ροφημάτων με ζάχαρη σχετίζεται με αύξηση των συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και τα συμπεράσματα δεν είναι καταληκτικά, είναι σημαντικό να παρατηρείτε το πώς αντιδρά το σώμα σας με τον καφέ με άδειο στομάχι.

Εξάλλου, η καφεΐνη επηρεάζει τις κινήσεις του εντέρου. Ερευνητές έχουν δείξει ότι ο καφές βοηθά στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, αλλά πάντα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή. Επιπλέον, η καφεΐνη απορροφάται πλήρως από το στομάχι και το λεπτό έντερο εντός 45 λεπτών μετά την κατανάλωσή του, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Planta Medica».

Για όσους αντιδρούν ευαίσθητα στην καφεΐνη, μπορεί να είναι χρήσιμο να προσθέσουν γάλα στον καφέ τους, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πέψη της καφεΐνης και να μειώσει τον πιθανό κίνδυνο καούρας. Επίσης, μπορείτε να πίνετε καφέ συνοδευόμενος από ένα πρωινό γεύμα, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τον ρυθμό απορρόφησης της καφεΐνης και να μειώσει τις πιθανές παρενέργειες. Όρισμένες υγιεινές ιδέες για το πρωινό περιλαμβάνουν ένα τοστ ολικής αλέσεως με βούτυρο ξηρών καρπών και ένα φρούτο, ένα φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης με γάλα, σπόρους chia και μούρα ή ένα γιαουρτάκι με μέλι, δημητριακά ολικής άλεσης και ρόδι.

Εάν δεν αντιμετωπίζετε παρενέργειες ή η υγεία σας δεν απαγορεύει την κατανάλωση καφέ, το να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ με άδειο στομάχι πιθανόν να μην σας βλάπτει. Ωστόσο, εσείς γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας. Εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, σκεφτείτε να συνοδεύετε τον καφέ σας με ένα σνακ για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στην πέψη.