5 Δεκεμβρίου 2025

Πώς η αρχαία κινεζική θεραπεία τροφίμων αποτελεί φυσική λύση για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αναζητώντας πιο φυσικές μεθόδους θεραπείας και φυσικά συμπληρώματα για τη διατήρηση της καλής υγείας, η αρχαία κινεζική θεραπεία τροφίμων αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Προέρχεται από το 2000 π.Χ., ενώ πλήρης τεκμηρίωση σχετικά με τις χρήσεις της ανακαλύφθηκε γύρω στο 500 π.Χ. Η κινεζική θεραπεία τροφίμων αποσκοπεί στη χρήση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων προκειμένου να επούλωνει διάφορες ασθένειες ή να διατηρεί ένα υγιές λειτουργικό σύστημα στο σώμα. Οι προαστοί της θεραπείας τροφίμων πιστεύουν στην έννοια του γιν και του γιανγκ στις τροφές. Οι γιν τροφές θεωρούνται ότι επιβραδύνουν το μεταβολισμό του σώματος ή μειώνουν το θερμιδικό φορτίο, ενώ οι γιανγκ τροφές αυξάνουν το θερμιδικό φορτίο ή αυξάνουν το μεταβολισμό. Οι Κινέζοι πιστεύουν σε τέσσερις κατηγορίες τροφίμων – δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και κρέατα – ενώ δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση για γαλακτοκομικά προϊόντα που θεωρούνται ακατάλληλα για τον άνθρωπο. Μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους Κινέζους, 40% δημητριακών, 30%-40% λαχανικών, 10%-15% κρεάτων και τα υπόλοιπα αποτελούνται από ξηρούς καρπούς και φρούτα. Στην κινεζική θεραπεία τροφίμων, τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται και με βάση τη γεύση τους. Οι γεύσεις περιλαμβάνουν πικάντικη, αλμυρή, πικρή, γλυκιά και ξινή. Κάθε γεύση πιστεύεται ότι επηρεάζει απευθείας ένα συγκεκριμένο όργανο του σώματος. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει το συγκεκριμένο όργανο, ενώ σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί το φάρμακο για τον βήχα των Καντονέζων που περιλαμβάνει κομμάτια βερίκοκου, νεροκάρδαμου και αποξηραμένου στομάχου πάπιας. Τα συστατικά τηγανίζονται αργά για αρκετές ώρες και προστίθεται λίγο χοιρινό για γεύση (δεν προστίθεται βόειο κρέας ή κοτόπουλο καθώς θα ακυρώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του νεροκαρδάμου). Ο νεροκάρδαμος μειώνει το γιανγκ στο σώμα, ενώ τα στομάχια πάπιας πιστεύεται ότι ισορροπούν το γιν γιανγκ της συνταγής. Το βερίκοκο επηρεάζει τους πνεύμονες. Αξίζει να εξερευνήσετε την κινεζική θεραπευτική σοφία και να ανακαλύψετε πώς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή ζωή.