29 Απριλίου 2025

Πώς η αρχαία κινεζική θεραπεία τροφίμων αποτελεί φυσική λύση για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις: Συμβουλές για μια υγιή ζωή

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συνιστούν ένα μεγάλο πρόβλημα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και ειδικά κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων

Πώς να ανακτήσετε τη φρεσκάδα μετά το ξενύχτι

μας αποκαλύπτει τις καλύτερες μέθοδους για να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο και την ερυθρότητα του δέρματος μετά από ένα ξενύχτι. Εφόσον προτιμάτε να απολαμβάνετε

Ο φυστικοβούτυρος, ένα αντίδοτο κατά του καρκίνου του μαστού: Η δύναμη των σπόρων για την πρόληψη της νόσου

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πολύτιμους θησαυρούς της διατροφής για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, καθώς

10 απαρατήρητες ταινίες της χρονιάς που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Μετά από μια χρονιά γεμάτη αξιόλογες κινηματογραφικές προτάσεις, κάποιες ταινίες δεν κατάφεραν να πάρουν την προσοχή που αξίζουν. Είτε εξαιτίας της έλλειψης

Πόσος χρόνος αναγκάζεστε να περπατήσετε για να κάψετε τις θερμίδες ενός μελομακάρου;

Πολλοί από εμάς τρώμε γλυκά και άλλα εδέσματα κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά το πόσο καιρό πρέπει να περπατάμε ή να τρέχουμε για να καταναλώσει το σώμα τι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αναζητώντας πιο φυσικές μεθόδους θεραπείας και φυσικά συμπληρώματα για τη διατήρηση της καλής υγείας, η αρχαία κινεζική θεραπεία τροφίμων αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Προέρχεται από το 2000 π.Χ., ενώ πλήρης τεκμηρίωση σχετικά με τις χρήσεις της ανακαλύφθηκε γύρω στο 500 π.Χ. Η κινεζική θεραπεία τροφίμων αποσκοπεί στη χρήση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων προκειμένου να επούλωνει διάφορες ασθένειες ή να διατηρεί ένα υγιές λειτουργικό σύστημα στο σώμα. Οι προαστοί της θεραπείας τροφίμων πιστεύουν στην έννοια του γιν και του γιανγκ στις τροφές. Οι γιν τροφές θεωρούνται ότι επιβραδύνουν το μεταβολισμό του σώματος ή μειώνουν το θερμιδικό φορτίο, ενώ οι γιανγκ τροφές αυξάνουν το θερμιδικό φορτίο ή αυξάνουν το μεταβολισμό. Οι Κινέζοι πιστεύουν σε τέσσερις κατηγορίες τροφίμων – δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και κρέατα – ενώ δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση για γαλακτοκομικά προϊόντα που θεωρούνται ακατάλληλα για τον άνθρωπο. Μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους Κινέζους, 40% δημητριακών, 30%-40% λαχανικών, 10%-15% κρεάτων και τα υπόλοιπα αποτελούνται από ξηρούς καρπούς και φρούτα. Στην κινεζική θεραπεία τροφίμων, τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται και με βάση τη γεύση τους. Οι γεύσεις περιλαμβάνουν πικάντικη, αλμυρή, πικρή, γλυκιά και ξινή. Κάθε γεύση πιστεύεται ότι επηρεάζει απευθείας ένα συγκεκριμένο όργανο του σώματος. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει το συγκεκριμένο όργανο, ενώ σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί το φάρμακο για τον βήχα των Καντονέζων που περιλαμβάνει κομμάτια βερίκοκου, νεροκάρδαμου και αποξηραμένου στομάχου πάπιας. Τα συστατικά τηγανίζονται αργά για αρκετές ώρες και προστίθεται λίγο χοιρινό για γεύση (δεν προστίθεται βόειο κρέας ή κοτόπουλο καθώς θα ακυρώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του νεροκαρδάμου). Ο νεροκάρδαμος μειώνει το γιανγκ στο σώμα, ενώ τα στομάχια πάπιας πιστεύεται ότι ισορροπούν το γιν γιανγκ της συνταγής. Το βερίκοκο επηρεάζει τους πνεύμονες. Αξίζει να εξερευνήσετε την κινεζική θεραπευτική σοφία και να ανακαλύψετε πώς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή ζωή.