2 Οκτωβρίου 2025

Πώς η αρχαία κινεζική θεραπεία τροφίμων αποτελεί φυσική λύση για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Το κρασί με απλά λόγια: Το καλύτερο οινοφιλικό podcast ήρθε στη LiFO

Πώς επιλέγουμε τι κρασί θα πιούμε σε ένα εστιατόριο και πώς το δοκιμάζουμε; Γιατί στριφογυρίζουμε το ποτήρι του κρασιού και μετά το μυρίζουμε; Πώς γίνεται

Το TikTok ο νέος οδηγός των ταξιδιών

Στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Stuart Flint, Επικεφαλής Παγκόσμιων Επιχειρηματικών λύσεων του TikTok, συνομίλησε με την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γούτ

Το σούπερ γιοτ που θα «πετάει» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Το Lazzarini Design Studio παρουσιάζει ένα καινοτόμο σκάφος, το Plectrum, το οποίο ξεχωρίζει για το μοναδικό σύστημα κίνησής του. Αυτό το ηλεκτρικό σούπερ

Οι πανοπλίες της ελληνικής ιστορίας

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει την έκθεση "Πανοπλίες, η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα" που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολ

Το στυλ και η προσωπικότητα του Ckye

Σήμερα συναντήσαμε τον Ckye και τον ρωτήσαμε για το στυλ του και το τι τον εμπνέει. Ο Ckye είναι μουσικός και μοντέλο και έχει ασχοληθεί με αυτές τις δραστ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αναζητώντας πιο φυσικές μεθόδους θεραπείας και φυσικά συμπληρώματα για τη διατήρηση της καλής υγείας, η αρχαία κινεζική θεραπεία τροφίμων αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Προέρχεται από το 2000 π.Χ., ενώ πλήρης τεκμηρίωση σχετικά με τις χρήσεις της ανακαλύφθηκε γύρω στο 500 π.Χ. Η κινεζική θεραπεία τροφίμων αποσκοπεί στη χρήση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων προκειμένου να επούλωνει διάφορες ασθένειες ή να διατηρεί ένα υγιές λειτουργικό σύστημα στο σώμα. Οι προαστοί της θεραπείας τροφίμων πιστεύουν στην έννοια του γιν και του γιανγκ στις τροφές. Οι γιν τροφές θεωρούνται ότι επιβραδύνουν το μεταβολισμό του σώματος ή μειώνουν το θερμιδικό φορτίο, ενώ οι γιανγκ τροφές αυξάνουν το θερμιδικό φορτίο ή αυξάνουν το μεταβολισμό. Οι Κινέζοι πιστεύουν σε τέσσερις κατηγορίες τροφίμων – δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και κρέατα – ενώ δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση για γαλακτοκομικά προϊόντα που θεωρούνται ακατάλληλα για τον άνθρωπο. Μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους Κινέζους, 40% δημητριακών, 30%-40% λαχανικών, 10%-15% κρεάτων και τα υπόλοιπα αποτελούνται από ξηρούς καρπούς και φρούτα. Στην κινεζική θεραπεία τροφίμων, τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται και με βάση τη γεύση τους. Οι γεύσεις περιλαμβάνουν πικάντικη, αλμυρή, πικρή, γλυκιά και ξινή. Κάθε γεύση πιστεύεται ότι επηρεάζει απευθείας ένα συγκεκριμένο όργανο του σώματος. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει το συγκεκριμένο όργανο, ενώ σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί το φάρμακο για τον βήχα των Καντονέζων που περιλαμβάνει κομμάτια βερίκοκου, νεροκάρδαμου και αποξηραμένου στομάχου πάπιας. Τα συστατικά τηγανίζονται αργά για αρκετές ώρες και προστίθεται λίγο χοιρινό για γεύση (δεν προστίθεται βόειο κρέας ή κοτόπουλο καθώς θα ακυρώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του νεροκαρδάμου). Ο νεροκάρδαμος μειώνει το γιανγκ στο σώμα, ενώ τα στομάχια πάπιας πιστεύεται ότι ισορροπούν το γιν γιανγκ της συνταγής. Το βερίκοκο επηρεάζει τους πνεύμονες. Αξίζει να εξερευνήσετε την κινεζική θεραπευτική σοφία και να ανακαλύψετε πώς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή ζωή.