Η φυσική ομορφιά του νέου ελαιοκαρπού, σε μια μοναδική μορφή λαδιού που εκτόξευε τις αισθήσεις, ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες ως «ωμοτριβές» ή «ομφάκιο». Σήμερα, το νέο ελαιόλαδο, γνωστό και με την ονομασία “αγουρέλαιο”, αποτελεί ταυτόχρονα έναν από τους πιο πολύτιμους χυμούς που προσφέρει η ελιά. Το αγουρέλαιο προέρχεται από την παραγωγή του ελαιοκαρπού πριν ωριμάσει πλήρως και διατηρεί το πράσινο χρώμα και την ανεπτυγμένη γεύση του.
Το αγουρέλαιο δεν είναι απλώς ένα φρέσκο ελαιόλαδο. Σε αντίθεση με άλλα λάδια, το αγουρέλαιο προσφέρει μια φρουτώδη, πικρή και πικάντικη γεύση που φέρνει στο πιάτο μας την αυθεντική εμπειρία της ελιάς. Τα πολύπλοκα αρώματα και η πληθώρα θρεπτικών συστατικών του το καθιστούν πολύτιμο και ιδανικό για όσους αναζητούν τη γεύση και την υγεία στο πιάτο τους.
Με την πρόσθετη έρευνα που διεξήχθη από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ανακαλύψαμε ότι το αγουρέλαιο περιέχει έως και 5 φορές περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες από τα συνήθη εξαιρετικά παρθένα λάδια. Αυτές οι ουσίες, όπως η ελαιασίνη και η ελαιοκανθάλη, αποτελούν ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες με αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι αρωματικές ουσίες που δίνουν στο αγουρέλαιο την ξεχωριστή του γεύση και την ιδιότητα να προστατεύει την υγεία μας. Αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο λάδι, και καθιστούν το αγουρέλαιο μοναδικό στο είδος του.
Η θετική επίδραση του αγουρελαίου στην υγεία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το αγουρέλαιο μειώνει την χοληστερόλη, προλαμβάνει τον καρκίνο, βοηθά στην καλή λειτουργία του ήπατος, και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και την μακροζωία. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύει τα κύτταρα μας από το οξειδωτικό στρες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και πολυφαινόλες που ενισχύουν την ανοσοποίηση.
Για τους παραγωγούς, το αγουρέλαιο αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία στον τομέα της ελαιοπαραγωγής. Η συγκομιδή του ελαιοκαρπού πριν από την πλήρη ωρίμανση επιτρέπει στους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να εξασφαλίσουν καλή ποιότητα λαδιού κάθε χρόνο. Επίσης, η γρήγορη επεξεργασία και κατανάλωση του αγουρελαίου διασφαλίζει τη διατήρηση των αρχικών του θρεπτικών συστατικών και αρωμάτων.
Το νέο ελαιόλαδο, ή αλλιώς αγουρέλαιο, αναδεικνύει την πραγματική γεύση και θρεπτική αξία της ελιάς. Ένα πολύτιμο δώρο της φύσης που πρέπει να απολαμβάνουμε και να εκτιμούμε για την υγεία και την ευεξία μας.