16 Μαρτίου 2025

Διατροφή: Το μυστικό για να αποφύγετε την άνοια

Τελευταία Άρθρα

Προστατεύστε την καρδιά σας ακόμα και ενώ είστε στο γραφείο

Μια πολυάσχολη επαγγελματική ζωή μπορεί να μας καταπονήσει τόσο πολύ, ώστε να ξεχνάμε να φροντίζουμε την υγεία μας. Ωστόσο, ακόμα και στο γραφείο, υπάρχουν π

Να Ζεις στον Ρυθμό Σου και Να Απελευθερώνεσαι

Πόσες φορές αποφεύγεις να εκφραστείς με τον τρόπο που επιθυμείς, φοβούμενος την αντίδραση των γύρω σου; Πόσες φορές απορρίπτεις ένα όνειρο επειδή δεν ταιριάζ

Εντυπωσιακές εικόνες από το Βόρειο Σέλας: Μια ασυνήθιστη μαγεία στον ουρανό!

Πριν από μία εβδομάδα, μια έντονη γεωμαγνητική καταιγίδα προκάλεσε ένα ανεπανάληπτο φαινόμενο σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, δημιουργώντας ένα θέαμα πολύχρω

Νίκησε το στρες: Οδηγίες για να απαλλαγείς επιτέλους

Το στρες είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς από εμάς καθημερινά. Συχνά, υποτιμούμε τη σημασία του και περιορίζουμε τον ορισμό του μόνο σε ψυχολογικές πιέσε

Ολοκληρωμένος οδηγός για τη διατροφική αξία του γάλακτος αμυγδάλου και τον εαυτό σας φτιάχνει το αγαπημένο εναλλακτικό γάλα

Το γάλα αμυγδάλου έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια χάρη στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει για την υγεία μας. Είναι ένα εξαιρετικό εναλλακτικό γάλ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Έχοντας ως στόχο να προλάβετε την εμφάνιση της Αλτσχάιμερ, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease αποκαλύπτει ποιες τροφές πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Ο νέος συσχετισμός των τροφών αυτών με την άνοια ανοίγει νέους ορίζοντες για την προφύλαξη του εγκεφάλου και την διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.

1. Σοφία καρύδας

1. Σοφία καρύδας
Η καρύδα αποδεικνύεται πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει γνωστότητα για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, προστατεύοντας τον εγκέφαλο, σύμφωνα με στοιχεία από την κλινική Mayo.
Επιπλέον, η κατανάλωση της περιέχει λιγνάνες (lignans) οι οποίες αποτελούν επιπρόσθετη προστασία για το νευρικό σύστημα και μειώνουν τον νευροεκφυλισμό ή την προοδευτική απώλεια της δομής και λειτουργίας των νευρώνων.

Μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η περιεκτικότητα των καρυδιών σε προανθοκυανιδίνες μπορεί να αξιοποιηθεί για την καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης σε ηλικιωμένους.

2. Ένα μοναδικό μείγμα φρούτων

2. Ένα μοναδικό μείγμα φρούτων
Η ποικιλία των μούρων προσφέρει μια πλούσια πηγή ανθυγροκυανινών, οι οποίες είναι γνωστές για την προστασία των νευρικών κυττάρων και την καθυστέρηση της λειτουργίας αυτών. Τα ανθυγροκυανίνες αποτελούν ένα συγκεκριμένο είδος αντιοξειδωτικών συστατικών, γνωστά και ως ανθοκυανίνες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts συμφωνούν πως η κατανάλωση των βατόμουρων μπορεί να είναι δραστική για την βελτίωση και την αναβολή της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης.

3. Ένα απολαυστικό σνακ

3. Ένα απολαυστικό σνακ
Τα φουντούκια προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην προστασία του εγκεφάλου, καθώς περιέχουν ωφέλιμα συστατικά που υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν την μνήμη. Συγκεκριμένα, περιέχουν βιταμίνη Ε, λιπαρά οξέα, φαινολικό οξύ και φλαβανοειδή.

4. Συνταγή με φύλλωδα λαχανικά

4. Συνταγή με φύλλωδα λαχανικά
Το σπανάκι και το kale, δύο είδη φυλλώδων λαχανικών, προσφέρουν μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Κ, η βήτα καροτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και γήρανσης.
Η βιταμίνη Κ και η βήτα καροτίνη είναι γνωστές για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, διατηρώντας τη μνήμη και βελτιώνοντας τη γνωστική ικανότητα.

5. Καρυώνεις από το βαθύ μπλε

5. Καρυώνεις από το βαθύ μπλε
Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια συνδέονται άρρηκτα με την υγεία του εγκεφάλου, καθώς περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το DHA και το EPA.
Τα λιπαρά οξέα αυτά συνδέονται με τη δημιουργία μεμβρανών γύρω από κάθε κύτταρο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων, βελτιώνοντας έτσι τη δομή των νευρώνων.
Επιπλέον, ο σολομός περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και συνεισφέρουν στην απόδοση και τη σκέψη.

6. Ένα αυγό την ημέρα

6. Ένα αυγό την ημέρα
Τα αυγά περιέχουν συστατικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα.
Το υψηλό επίπεδο ομοκυστεΐνης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, γνωστικής εξάνθησης και Αλτσχάιμερ.