17 Μαρτίου 2025

Έρευνα σε δείγματα χαβιαριού αποκαλύπτει την κατάχρηση και την παραβίαση των κανονισμών

Τελευταία Άρθρα

Ορατές Συνώνυμα: Η Δύναμη της Γυναίκας σε Μια Περφόρμανς Όχι πια μόνες, αλλά μαζί

Η Σοφία Κουλουκούρη συνεισφέρει στο φετινό MIR 2023 με μια πρωτοποριακή παράσταση, το ELECTRIC WRATH. Αυτή η 40λεπτη performance περιλαμβάνει τη συμμετοχή 10

Η Αντίκτυπος της Αλλαγής Κηδεμόνα σε έναν Σκύλο: Πώς να Τον Βοηθήσετε να Προσαρμοστεί σε Νέα Ζωή

Όταν ένας σκύλος αλλάζει κηδεμόνα, η μετάβαση μπορεί να είναι τραυματική για αυτόν. Όλοι ελπίζουμε ότι κάθε σκύλος θα βρει το παντοτινό του σπίτι, αλλά η πρα

Καύσωνας στη Βολιβία: Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας και τραγωδία με τους νεκρούς

Σε ατελείωτο καύσωνα βρίσκεται η Βολιβία, με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν απίστευτα υψηλά επίπεδα και να προκαλούν τραγωδία. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασα

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ψυχική ευεξία των παιδιών”

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά", το οποίο στοχεύει στην προαγωγή και πρόληψη τη

Παχυσαρκία: Νέες προκλήσεις και προοπτικές για την αντιμετώπιση της “επίμονης” επιδημίας

Η παχυσαρκία έχει γίνει μια διαδεδομένη πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, και παρόλα αυτά εξακολουθούμε να μην αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Διαπιστώσεις μιας πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι το μισό από τα προϊόντα χαβιαριού που ελέγχθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες ήταν παράνομα. Επίσης, μεγάλο ποσοστό των δειγμάτων δεν ανταποκρίνονταν στα προϊόντα που υποστηριζόταν ότι ήταν.

Το χαβιάρι, μια εξαιρετική γαστρονομική απόλαυση που προέρχεται από τα αυγά οξύρρυγχου, είναι ένα προϊόν που ρυθμίζεται αυστηρά σε διεθνές επίπεδο για τη διασφάλιση της προστασίας του είδους. Ωστόσο, η έρευνα από επιστήμονες του γερμανικού ινστιτούτου ερευνών «Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research» αποκαλύπτει ότι οι κανονισμοί αυτοί παραβιάζονται και ότι η παράνομη διακίνηση συνεχίζεται.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν γενετικές και ισοτοπικές αναλύσεις σε δείγματα χαβιαριού που προέρχονταν από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουκρανία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 21% των δειγμάτων προέρχονταν από άγρια αλιευμένα οξύρρυγχα, παρά την απαγόρευση αυτής της πρακτικής. Επιπλέον, το 29% των δειγμάτων παραβίαζε τους κανονισμούς CITES και τους νόμους περί εμπορίου, προβαίνοντας σε λανθασμένες δηλώσεις σχετικά με το είδος και τη χώρα προέλευσης τους. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι το 32% των δειγμάτων αναγνωρίστηκαν ως “εξαπάτηση πελατών”, δηλαδή προϊόντα που διατέθηκαν ως άγρια χαβιάρι, αλλά στην πραγματικότητα προερχόνταν από υδατοκαλλιέργειες.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης την ύπαρξη προϊόντων χαβιαριού που δεν περιείχαν καν ίχνη οξύρρυγχου. Αυτό δείχνει την προσπάθεια ορισμένων παραγωγών να πλασάρουν προϊόντα μη παραμετροποιημένα ως χαβιάρι για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι αποκαλύψεις αυτές είναι ανησυχητικές και απαιτούν άμεση δράση. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η παράνομη διακίνηση χαβιαριού και η παραβίαση των κανονισμών που θέτουν πολιτικές για την προστασία του είδους. Οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να λάβουν αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάχρηση.

Η επιστημονική έρευνα είναι απαραίτητη για την αποκάλυψη τέτοιων παραβάσεων και πρέπει να υποστηρίζεται και στηρίζεται από πολιτικές δράσεις. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την πολύτιμη πανίδα και χλωρίδα του πλανήτη μας, για το καλό του περιβάλλοντος και των επερχόμενων γενεών.