4 Δεκεμβρίου 2025

Το αντιοξειδωτικό λαχανικό με αντιδιαβητική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το πράσο είναι ένα λαχανικό που έχει αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα άτομα που δεν θα πρέπει να το καταναλώνουν.

Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Η κατάλληλη περίοδος για να το καταναλώνουμε είναι από Σεπτέμβριο έως και Απρίλιο. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες και σαλάτες. Προέρχεται από την Μέση Ανατολή και ανήκει στο γένος Allium και στην οικογένεια Alliaceae.

Το πράσο είναι χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πηγή αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Κ και Β9 καθώς και μετάλλα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι μερικών μορφών καρκίνου.

Οι προστατευτικές ιδιότητες του πράσου

Οι μίσχοι του πράσου περιέχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Όταν αγοράζουμε πράσα, θα πρέπει να επιλέγουμε στέλεχος που είναι ίσιο, σαρκώδες, σφιχτό και λαμπερό λευκό, χωρίς καφέ κηλίδες. Τα φύλλα πρέπει να είναι πράσινα και υγιή.

Αποθήκευση και χρήση

Τα πράσα μπορούν να διατηρηθούν για δύο έως τρεις μήνες στο ψυγείο, σε θερμοκρασίες κοντά στην κατάψυξη και υψηλή σχετική υγρασία. Τα φύλλα ενδέχεται να κιτρινίσουν, αλλά το λευκό μέρος θα παραμείνει υγιές. Το πράσο μπορεί επίσης να καταψυχθεί, κόβοντάς το σε φέτες και ζεματίζοντας το σε βραστό νερό για λίγα λεπτά πριν το καταψύξουμε. Μπορούμε να καταψύξουμε και μερικά από τα πράσινα φύλλα για ζωμούς.

Προειδοποιήσεις

Άτομα που ακολουθούν διατροφή περιορισμένη σε οξαλικά άλατα, για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση λίθων στα νεφρά ή στο ουροποιητικό, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πράσα. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα αντίδρασης σε πράσο για άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο.

Πηγή: Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων

Πηγή