23 Μαρτίου 2025

Υπερ-επεξερασμένα τρόφιμα: Ένας επικίνδυνος παράγοντας για τον καρκίνο του στόματος

Τελευταία Άρθρα

Νέος Εμβολιασμός για την Καταπολέμηση της Διφθερίτιδας στον Νίγηρα

Πάνω από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μια επιδημία διφθερίτιδας που ξέσπασε τον Ιούλιο στο Νίγηρα, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 2.936 μέχ

Νέες προοπτικές για την Υγεία στο Ηράκλειο Κρήτης – Ο ΠΑΣΟΚ διοργανώνει θεματική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Νίκου Ανδρουλάκη

Με στόχο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και με έμφαση στα ζητήματα που αφορούν την υγεία στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ διοργανώνει μια πρωτοποριακή θεματι

Πώς να δείξετε την αγάπη σας στο παιδί σας”

Το παιδί σας χρειάζεται να νιώσει την αγάπη σας όχι μόνο μέσα από λόγια, αλλά και μέσα από πράξεις και προσοχή κάθε μέρα. Η αγάπη δεν χρειάζεται μεγάλες προε

Νέοι κορυφαίοι φροντιστήριοι αγωγής χειλιών που θα τα προστατεύουν κατά τους επερχόμενους μήνες

Μολονότι ο χειμώνας έρχεται αργότερα φέτος, οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επιδεινωθούν κατά τους επόμενους μήνες. Αυτό που σημαίνει είναι ότι η επιδε

Οι λόγοι για τους οποίους οι γάτες αντιπαθούν τα χάδια στην κοιλιά

Πολλοί γατογονείς έχουν βιώσει την δυσκολία να χαϊδέψουν την κοιλιά της γάτας τους. Οι γάτες που έχουμε στο σπίτι μας δεν είναι σαν τους σκύλους που απολαμβά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο των υπερ-επεξερασμένων τροφίμων (UPFs) στην εμφάνιση καρκίνου του στόματος, αλλά και άλλων καρκίνων της ανώτερης αεροπεπτικής οδού. Μια νέα μελέτη, που παρακολούθησε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους για πάνω από μια δεκαετία, αποδεικνύει ότι η υπερ-επεξερασία των τροφίμων αποτελεί σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος.

Τα υπερ-επεξερασμένα τρόφιμα αποτελούν βιομηχανικά σκευάσματα που περιέχουν συστατικά που δεν βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα, όπως μαλτοδεξτρίνη, υδρογονωμένα έλαια και τροποποιημένα άμυλα. Αυτά τα τρόφιμα είναι ευρέως διαθέσιμα και οικονομικά, όπως φαίνεται να προκύπτει από την αυξημένη τους κατανάλωση. Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση UPFs συνδέεται με 23% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνων κεφαλής και λαιμού, καθώς και 24% υψηλότερο κίνδυνο αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν εξηγείται μόνο από την παχυσαρκία. Πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τα πρόσθετα και τις μολυσματικές ουσίες που περιέχονται στα UPFs και προέρχονται από τη συσκευασία τους. Επιπλέον, η σημασία των UPFs στην εμφάνιση του καρκίνου δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σωματικό βάρος και την αναλογία μέσης-ισχίων.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση UPFs πρέπει να περιορίζεται, καθώς αυτά τα τρόφιμα είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας και περιέχουν πολλά ανεπιθύμητα συστατικά. Ως εναλλακτική, συνιστάται η κατανάλωση πιο φυσικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Η υπερβολική κατανάλωση UPFs αποτελεί μια επικίνδυνη συνήθεια που πρέπει να αντικαθίσταται για τη διατήρηση της υγείας μας.