5 Δεκεμβρίου 2025

Νέες ποικιλίες πατάτας: Ποια κάνει για πουρέ, ποια για τηγάνι

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Συχνά πυκνά βρισκόμαστε μπροστά σε πολλές και διαφορετικές ποικιλίες πατάτας στα μανάβικα. Ενώ καμία από αυτές δεν είναι ντόπια, σίγουρα κάποιες έχουν ξεχωρίσει για τις ιδιαίτερες γεύσεις και χρήσεις τους. Μία από αυτές είναι οι βιολογικές Yukon που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για ψήσιμο όσο και για βρασμό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν με ή χωρίς τη φλούδα τους. Επίσης, στο Μποστάνι της περιοχής Παγκρατίου, μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη κοκκινόφλουδη ποικιλία πατάτας, η οποία είναι πολύ νόστιμη είτε βραστή είτε ψημένη. Επιπλέον, υπάρχει και μια μοβ ποικιλία πατάτας από το Κρανίδι, που έχει μια εντυπωσιακή λεμονάτη γεύση κατά το βράσιμο, αλλά μπορεί επίσης να ψηθεί.

Πολλοί θεωρούν πως μια ποικιλία πατάτας είναι κατάλληλη για τηγάνισμα, ενώ άλλες όχι. Όμως, αυτό είναι ένας μύθος. Σύμφωνα με μια ιστορία που μαθαίνουμε από την πλατεία Μεσολογγίου, μια φιγούρα της λαχαναγοράς στη Βαρβάκειο έλεγε πως δεν αγοράζει ποτέ πατάτες χωρίς να τις κόψει και να τις μετρήσει με pHμετρο, ώστε να εξασφαλίσει ότι είναι ιδανικές για τηγάνισμα.

Επίσης, έχω ανακαλύψει δύο νέες ποικιλίες πατάτας που καλλιεργούνται πρόσφατα στην Ελλάδα. Η μία είναι η Jelly, μια ρωσική ποικιλία που καλλιεργείται στον Όλυμπο. Έχει μαύρο χρώμα και ακανόνιστο σχήμα και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άμυλο, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους τρόπους. Η άλλη ποικιλία είναι η Agria, που έχει κίτρινο χρώμα και είναι ιδανική για το τηγάνισμα.

Η πιο κλασική ποικιλία πατάτας για εμάς, φυσικά, είναι η Σπούντα. Αυτή καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχει διάφορα είδη, όπως η πατάτα-προϊόν του Νευροκοπίου, της Νάξου και της Κύπρου, που είναι φημισμένες για την ποιότητά τους. Όμως, η αλήθεια είναι πως, αν δεν κάνουμε deep frying και δεν βράζουμε την πατάτα, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη σημασία στην ποικιλία. Όλες οι πατάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τηγάνι, αρκεί να εμπιστευόμαστε τον μανάβη μας.

Ένα εύκολο κόλπο για να δούμε αν μια πατάτα είναι κατάλληλη για τηγάνισμα είναι να την κόψουμε στη μέση και να πιέσουμε τα δύο κομμάτια. Αν κολλήσουν μεταξύ τους και δεν πέφτουν εύκολα, τότε αυτή η πατάτα έχει το άμυλο που χρειάζεται για το τηγάνισμα. Οπότε, μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα μας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρούμε έναν μανάβη που εμπιστευόμαστε και γνωρίζει την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει.