26 Μαρτίου 2025

Ανακάλυψη σειρήνας ελπίδας: Η ανάκτηση της γεύσης και της όσφρησης μετά τον Covid-19

Τελευταία Άρθρα

Ο νέος τρόπος της βασίλισσας Letizia να γιορτάζει τα γκρίζα μαλλιά της

Τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότερες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και διασήμων προσώπων, αποφασίζουν να αποδεχτούν το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους

Λογοκρισία και Φύλακας: Πώς να περιποιηθείτε τα χέρια σας από την ξηρότητα και το σκάσιμο

Όταν ο καιρός μεταβληθεί και ο αέρας γίνει πιο ξηρός, το δέρμα μας αποδυναμώνεται και δεν μπορεί να διατηρήσει την υγρασία, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται και ν

Νέες ανακαλύψεις για τον καρκίνο από τα golden retriever”

Παρακάτω ακολουθεί η αναδιατύπωση τουυ: Νέες ανακαλύψεις για τον καρκίνο από τα golden retriever Τον Σεπτέμβριο, η Sara Fritz έπεσε θύμα του απώλειας της α

Ανακαλύπτοντας τα αγαπημένα χρώματα των γατών”

Οι γάτες, αυτά τα μαγευτικά και γοητευτικά πλάσματα, έχουν πλήθος αγαπημένων πραγμάτων - από το αγαπημένο τους φαγητό μέχρι το αγαπημένο μέρος για ύπνο. Όμως,

Αν ήθελες να είναι μαζί σου, θα ήταν ήδη μαζί σου: Ανάλυση της φύσης των ανθρώπινων συνδέσεων

Στο χάος των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων, η κατανόηση των πράξεων και των προθέσεων τους μπορεί να μοιάζει με την αποκρυπτογράφηση ενός πολύπλοκου κωδικού. Μια α

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που συνδέονται με την Covid-19 και δημιουργούν ανησυχία για τους ασθενείς που την υποφέρουν. Όμως, μια νέα έρευνα φέρνει ελπίδα, δείχνοντας ότι η απώλεια αυτή υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό τρία χρόνια μετά τη μόλυνση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης είναι αναστρέψιμη και η αίσθηση επιστρέφει με την πάροδο του χρόνου. Την έρευνα πραγματοποίησαν ιταλοί ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν 88 εθελοντές που είχαν χάσει τη γεύση και την όσφρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των ατόμων που είχαν υποστεί ήπια μορφή Covid και των ατόμων που δεν είχαν μολυνθεί αλλά υπέφεραν από απώλεια γεύσης τρία χρόνια αργότερα.

Κομβικό χρονικό σημείο αποτελούν τα τρία χρόνια για την ανάκτηση της γεύσης και της όσφρησης μετά τη μόλυνση. Η έρευνα δείχνει ότι με την πάροδο του χρόνου οι ασθενείς ανακτούν τις αισθήσεις τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 10% των συμμετεχόντων εξακολουθούσε να έχει διαταραγμένες αισθήσεις τρία χρόνια αργότερα, μια ποσότητα που δεν απέχει πολύ από το ποσοστό των ατόμων που δεν είχαν μολυνθεί αλλά υπέφεραν από απώλεια γεύσης.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα τονίζουν ότι η υπομονή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάκτηση της γεύσης και της όσφρησης. Η απώλεια αυτή έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο για τους ασθενείς και απαιτεί υποστήριξη από ειδικούς. Παράλληλα, τα περιστατικά με απώλεια γεύσης και όσφρησης μειώνονται με την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού, αποτελώντας ένα θετικό σημάδι για την πρόοδο της κατάστασης.

Η ανακάλυψη αυτή φανερώνει μία σειρήνα ελπίδας για τους ασθενείς που έχουν υποστεί απώλεια γεύσης και όσφρησης λόγω της Covid-19. Το γεγονός ότι η ουδέτερη συγκρίσιμη με τους ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει ενθαρρύνει την ελπίδα για αναμένουσες βελτιώσεις στην υγεία των ασθενών.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Αφιέρωμα Υγεία