26 Μαρτίου 2025

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο των δημητριακών ολικής αλέσεως στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης, Προτείνοντας νέες τροφές για αυξημένη απόδοση!

Τελευταία Άρθρα

Υψηλές πτήσεις για τη Fraport Greece: Η αύξηση του τουρισμού ενισχύει τις επιδόσεις των αεροδρομίων

Το 2023 αποδεικνύεται μια εξαιρετική χρονιά για την Fraport Greece, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε υψηλά αποτελέσματα στην επιβατική κίνηση σε όλα τα 14 αεροδρό

Μαλλιά: Απλές και αποτελεσματικές συμβουλές για υγιή περιποίηση”

Ανεξαρτήτως εποχής, όλο και περισσότερο έχουμε επικεντρωθεί στην περιποίηση του προσώπου και της επιδερμίδας μας, αφήνοντας τα μαλλιά μας να περάσουν στο παρ

Η αιώνια μαγεία του “The Beatles”: Ένα ταξίδι στον κόσμο τους

Τεχνικά, κάθε φορά που αξιολογούνται οι καλύτεροι "δίσκοι" μιας χρονιάς, μιας εποχής ή ακόμη και όλων των εποχών, οι πάσης φύσεως ανθολογίες και συλλογές επι

Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται όσο αυξάνεται το βάρος: Τι μας δείχνει η νέα έρευνα

Η παχυσαρκία και ο καρκίνος είναι δύο παθήσεις που συνδέονται στενά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το υπερβολικό βάρος α

Νέα απειλή στα νοσοκομεία: Ο μύκητας Candida auris αναζητεί το επόμενο θύμα

Ο Μάιος του 2022 φέρνει μια νέα απειλή στην υγεία των ασθενών στα νοσοκομεία. Πρόκειται για τον μύκητα Candida auris, έναν επικίνδυνο μικροοργανισμό που εξαπ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο τίτλος “Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο των δημητριακών ολικής αλέσεως στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης” περιγράφει το θέμα τουυ αποκαλύπτοντας τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Η μελέτη επισημαίνει τον ρόλο των δημητριακών ολικής αλέσεως στην προστασία της μνήμης από την γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως ημερησίως μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και την απόδοση της μνήμης. Αυτά τα δημητριακά περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν από ασθένειες.

Μερικές προτεινόμενες πηγές δημητριακών ολικής αλέσεως που μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή μας περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί ολικής άλεσης και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει ότι το ποπ κορν, το αγαπημένο σνακ πολλών, μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως. Το καλαμπόκι, ακόμη και σε μορφή ποπ κορν, είναι δημητριακό ολικής αλέσεως και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτά τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή μας ως σνακ για να αυξήσουμε την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών τροφών.

Ενδεικτικές προτάσεις για τροφές ολικής άλεσης περιλαμβάνουν ποπ κορν, μπισκότα και μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως ως σνακ. Για πρωινό, μπορούμε να επιλέξουμε φυσικό χυμό πορτοκαλιού με ψωμί ολικής άλεσης ή γιαούρτι με νιφάδες βρώμης και μέλι. Για μεσημεριανό μπορούμε να επιλέξουμε μπαγκέτα με ψωμί ολικής άλεσης και ντάκο κριθαρένιο ολικής άλεσης. Και για βραδινό μπορούμε να επιλέξουμε φιλέτο σολομού ή κοτόπουλου με καστανό ρύζι και σπιτική πίτσα με ζύμη από αλεύρι σίτου ολικής άλεσης.

Σε γενικές γραμμές, η ενσωμάτωση τροφών ολικής άλεσης στη διατροφή μας μπορεί να συνδεθεί με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, προστασία της μνήμης και μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος, διαβήτης και παχυσαρκία.

Γιατί λοιπόν να μην γεμίσουμε τη διατροφή μας με αυτά τα θρεπτικά δημητριακά για ένα γερό μυαλό και καλύτερη μνήμη;