4 Οκτωβρίου 2025

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο των δημητριακών ολικής αλέσεως στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης, Προτείνοντας νέες τροφές για αυξημένη απόδοση!

Τελευταία Άρθρα

Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη

Η πιτσαρία Lisa στην Κυψέλη φημίζεται για την παρασκευή της πίτσας με το ασυνήθιστο υλικό, το marmite. Παρόλο που η ταινία που πήρε το όνομά της αποκαλείτα

Βρετανία: 16χρονος συνελήφθη για την κοπή του δέντρου του «Ρομπέν των Δασών»

Το παρακάτω άρθρο αναφέρει ότι ένα 16χρονο αγόρι συνελήφθη ως ύποπτος για την κοπή του δέντρου Sycamore Gap στη Βρετανία, το οποίο είναι γνωστό και ως δέντ

Κανένα ίχνος προσωπικότητας: Όταν το BBC απέρριπτε τον David Bowie

Το 2 Νοεμβρίου 1965, το συγκρότημα Lower Third εμφανίστηκε στην έδρα του BBC Broadcasting House για μια οντισιόν μπροστά στην ομάδα επιλογής ταλέντων του B

Ο (απίστευτος) επιστημονικός λόγος για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε την ίδια ώρα, κάθε βράδυ

Μια νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής ώρας ύπνου και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι μεγάλες αποκλίσεις σε αυτήν. Μικρές διαφ

“Φρένο” στα αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου

Μετά την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σχετικά με τις αδειοδοτήσεις για αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου, έχουν γίνει αλλαγές στις πλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο τίτλος “Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο των δημητριακών ολικής αλέσεως στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης” περιγράφει το θέμα τουυ αποκαλύπτοντας τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Η μελέτη επισημαίνει τον ρόλο των δημητριακών ολικής αλέσεως στην προστασία της μνήμης από την γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως ημερησίως μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και την απόδοση της μνήμης. Αυτά τα δημητριακά περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν από ασθένειες.

Μερικές προτεινόμενες πηγές δημητριακών ολικής αλέσεως που μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή μας περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί ολικής άλεσης και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει ότι το ποπ κορν, το αγαπημένο σνακ πολλών, μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως. Το καλαμπόκι, ακόμη και σε μορφή ποπ κορν, είναι δημητριακό ολικής αλέσεως και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτά τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή μας ως σνακ για να αυξήσουμε την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών τροφών.

Ενδεικτικές προτάσεις για τροφές ολικής άλεσης περιλαμβάνουν ποπ κορν, μπισκότα και μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως ως σνακ. Για πρωινό, μπορούμε να επιλέξουμε φυσικό χυμό πορτοκαλιού με ψωμί ολικής άλεσης ή γιαούρτι με νιφάδες βρώμης και μέλι. Για μεσημεριανό μπορούμε να επιλέξουμε μπαγκέτα με ψωμί ολικής άλεσης και ντάκο κριθαρένιο ολικής άλεσης. Και για βραδινό μπορούμε να επιλέξουμε φιλέτο σολομού ή κοτόπουλου με καστανό ρύζι και σπιτική πίτσα με ζύμη από αλεύρι σίτου ολικής άλεσης.

Σε γενικές γραμμές, η ενσωμάτωση τροφών ολικής άλεσης στη διατροφή μας μπορεί να συνδεθεί με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, προστασία της μνήμης και μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος, διαβήτης και παχυσαρκία.

Γιατί λοιπόν να μην γεμίσουμε τη διατροφή μας με αυτά τα θρεπτικά δημητριακά για ένα γερό μυαλό και καλύτερη μνήμη;