25 Μαΐου 2025

Ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά: Πώς οι τροφικές ευαισθησίες επηρεάζουν την υγεία μας

Τελευταία Άρθρα

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ NETFLIX: ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΓΚΕΙ ΦΙΛΙ;

Ένα ανατρεπτικό έργο στο Netflix προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα και προβληματισμούς πάνω στο θέμα του γκεϊ φιλιού. Ο τίτλος του, "Αλέξανδρος: Η εμφάνιση ενό

Ο ρόλος του τυριού στην παιδική διατροφή: Μια υγιεινή επιλογή για όλα τα παιδιά

Το τυρί αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την παιδική διατροφή, ειδικά για τα παιδιά που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα ή γιαούρτι. Η παιδία

Αλτσχάιμερ: Προσοχή στην συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισής της

Η συνήθεια που πρέπει να αποφύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι το χρόνιο σκάλισμα της μύτης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα π

Οικογενειακή διατροφή: Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για το πρωινό και το βραδινό μας γεύμα για να προστατεύσουμε την καρδιά μας

Καθώς ασχολούμαστε με τη διατροφή μας, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τη σημασία της κατάλληλης ώρας κατανάλωσης των γευμάτων μας. Η ετήσια μελέτη που

Η επίδραση των συναισθημάτων της μητέρας στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορεί ακόμα και οι πιο προσεκτικά φυλαγμένοι λυγμοί, ακόμα και οι κρυμμένες δάκρυα, να έχουν επιπτώσεις στο μωρό που βρίσκεται στην κοιλίτσα της μαμάς του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, οι τροφικές ευαισθησίες, όπως αυτές στο αγελαδινό γάλα και τα φιστίκια, μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψαν ότι η αυξημένη παραγωγή των αντισωμάτων IgE, που είναι υπεύθυνα για τις αλλεργικές αντιδράσεις, σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θανατηρότητας, ακόμα και αν η επαφή με τα αλλεργιογόνα είναι ανεπτυγμένη.

Ωστόσο, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα αντισώματα IgE που προκαλούνται από την κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων αλλεργιογόνων τροφών οδηγούν άμεσα στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι ευρήματα αποτελούν τις πρώτες συνδέσεις ανάμεσα στην αλλεργική αντίδραση και την φλεγμονή που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο. Πρόσφατες μελέτες έχουν αναφέρει τη σύνδεση ανάμεσα στην παραγωγή IgE και τις αντιδράσεις στον γαλακτόζη-α-1,3-γαλακτόζη, η οποία σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η σύνδεση μεταξύ της αντίδρασης IgE και του καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν ισχυρότερη στην περίπτωση του αγελαδινού γάλακτος και σε μικρότερο βαθμό για τρόφιμα, όπως τα φιστίκια και οι γαρίδες. Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και μετά τη λήψη υπόψη των άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία σχετικά με αλλεργικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων και υπέθεσαν ότι, εφόσον συνέχιζαν να καταναλώνουν τα αλλεργιογόνα τρόφιμα, η επαφή ήταν ασυμπτωματική. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σχέση ανάμεσα στον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την παραγωγή αντισωμάτων IgE αναδεικνύεται ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μόνο η απλή ευαισθησία στα τροφικά αλλεργιογόνα, χωρίς κλινικά συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης.

Η Δρ. Corinne Keet, καθηγήτρια Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εκπληκτικά, διότι η παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων IgE για τα τρόφιμα είναι συνηθισμένη (αφορά το 15% των Αμερικανών ενηλίκων για κοινά τροφικά αλλεργιογόνα) και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά την κατανάλωση αυτών των τροφίμων. Ως ειδικοί στον τομέα της αλλεργιολογίας, πίστευαν ότι η παραγωγή αυτών των αντισωμάτων IgE δεν είχε σημασία αν δεν συνοδεύεται από αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την επίβεβαιηση της αιτιώδους συσχέτισης.

Το έργο της έρευνας χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και βασίστηκε σε δύο δοκιμαστικές ομάδες: την “Εθνική έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή” (NHANES) και την “Πολυεθνική Μελέτη για την Αθηροσκλήρωση” (MESA). Οι ερευνητές αξιοποίησαν τα δεδομένα από 4.414 ενήλικες που εγγράφηκαν στην περίοδο 2005-2006 και παρακολουθήθηκαν για έως και 14 χρόνια, καθώς και από 960 συμμετέχοντες που εγγράφηκαν στην περίοδο 2000-2002 και παρακολουθήθηκαν για 19 έτη.