3 Απριλίου 2025

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά που θυμώνουν πολύ: 5 βήματα για έναν συναισθηματικό δεσμό”

Τελευταία Άρθρα

Νέα πνευμονία στην Κίνα: Μια αναλυτική ματιά στη νέα απειλή – Σενάρια για το μέλλον

Η ανησυχία για την κινεζική πνευμονία σε παιδιά έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της διεθνούς υγειονομικής κοινότητας και της επιστημονικής κοινότητας. Μετά τον ε

Πολύτιμο Φυσικό Θησαυρό: Η Ανακάλυψη του Πεντάνευρου και οι Ευεργετικές του Ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει ένα φαρμακευτικό βότανο με σημαντικές και πολλαπλές ιδιότητες που δεν έχει προηγουμένως λάβει τ

Νέο βραβείο για το Athens Capital Hotel – MGallery Collection, που δείχνει τη δέσμευσή του στην αριστεία

Athens Capital Hotel - MGallery Collection: Ανεβαίνοντας στην κορυφή της εξαιρετικότητας Το Athens Capital Hotel - MGallery Collection, ένα πολυτελές lifest

Ο θεραπευτικός μαγικός κόσμος των γατών

Όταν αντικρίζουμε μια γάτα, μπορούμε να αισθανθούμε τη μαγεία που την περιβάλλει. Τα μάτια τους, γεμάτα ένταση και επιδεξιότητα, καταφέρνουν να ακουμπήσουν κ

Διάσωση ελαφιού από πάγο: Ένα συναρπαστικό βίντεο που κόβει την ανάσα

Τονίζεται συχνά πόσο εύθραυστη είναι η φύση και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα ζώα σε αυτήν. Είναι υποχρέωσή μας να τα προστατεύουμε και να τα βοηθάμε όποτ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

“Δεν με ακούς ποτέ. Φωνάζει, χτυπάει, έχει θυμό”. Κάποια παιδιά εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματά τους. Είναι θυμός; Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν ότι θέλουν προσοχή, ότι θέλουν να έρθουν πιο κοντά με τους γονείς τους. Να νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν και να νιώσουν ασφάλεια. Οι γονείς συνήθως αντιδράμε με όρια. “Σταμάτα να χτυπάς, να φωνάζεις” ή “πήγαινε στο δωμάτιό σου” και ο κύκλος συνεχίζεται. Έχουμε ένα θυμωμένο παιδί. Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε; Σύμφωνα με τους ειδικούς, με αγάπη και κατανόηση πρέπει να τους μάθουμε πώς να έχουν αυτοέλεγχο, πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και πώς να διαχειρίζονται δύσκολες στιγμές.
Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα και να δημιουργήσουν έναν πιο σφαιρικό συναισθηματικό δεσμό.

1. Υποδέχσου το παιδί με χαμόγελο: Αν το παιδί γυρίζει από το σχολείο μέσα στα νεύρα, κλαίει, πετάει τα πράγματά του, φωνάζει, τότε κράτησε τη ψυχραιμία σου και χαμογέλασέ του. Δείξε του ότι το σπίτι σου και οι αγκαλιές σου είναι ασφαλής και ανοιχτές. Οι έντονες αντιδράσεις του δεν πρέπει να σε τρομάζουν, και έτσι δεν πρέπει να τρομάζει και εκείνο. Δείξε ότι χαίρεσαι που βλέπεις τα συναισθήματά του και προσέφερε την αγκαλιά σου.

2. Μίλα με αγάπη: Όταν το παιδί έχει ένα ξέσπασμα θυμού, μίλα με αγάπη. Χρησιμοποίησε το όνομά του τρυφερά και μην δείχνεις ότι έχεις χάσει τον έλεγχο. Μην εκνευρίζεσαι, η ψυχραιμία και η υπομονή σου θα το βοηθήσουν να ανακτήσει αυτοέλεγχο και να συνέλθει πιο εύκολα.

3. Δημιουργήστε ατμόσφαιρα χαλάρωσης: Σε κάθε ξέσπασμα, το παιδί χρειάζεται λίγο χρόνο για να χαλαρώσει. Δείξτε του πώς μπορεί να χαλαρώσει, κάνοντας μαζί κάτι χαλαρωτικό. Μπορείτε να κάνετε μια αγκαλιά, να ζωγραφίσετε ή να φτιάξετε ένα παζλ. Αυτό θα του δώσει λίγα λεπτά για να ηρεμήσει το σώμα και το μυαλό του.

4. Ενθαρρύνετέ τον να είναι ειλικρινής: Πίσω από τον θυμό κρύβεται κάτι πιο βαθύ. Αν το απασχολεί κάτι, αν έγινε κάτι στο σχολείο που ντρέπεται ή φοβάται να σας πει και το καταπιέζει, τότε υπενθυμίστε του ότι πάντα μπορεί να σας λέει την αλήθεια. Μην τον τιμωρείτε και μην αντιδράτε έντονα. Αντιθέτως, παρέχετε του ασφάλεια για να ανοίξει και να βρείτε μαζί την κατάλληλη λύση.

5. Μοιραστείτε την δική σας εμπειρία: Τα παιδιά αγαπούν να ακούν ιστορίες από εμάς. Πείτε του μια ιστορία για κάτι που βιώσατε όταν ήσασταν παιδί και είχατε αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο ή κάτι παρόμοιο που έχετε περάσει κι εσείς. Έτσι, θα συνδεθείτε περισσότερο και το παιδί θα αισθανθεί ότι το καταλαβαίνετε.

Με αυτά τα βήματα, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα και να δημιουργήσετε έναν σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης. Θυμηθείτε, η κατανόηση και η σύνδεση με το παιδί σας είναι τα βασικά εργαλεία για την ανάπτυξή τους.