3 Απριλίου 2025

Αντικαταθλιπτικά: Πώς να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα στέρησης και να κόψουμε τη χρήση τους”

Τελευταία Άρθρα

Παιδιά: Σε ποια ηλικία μας… ανατρέπουν περισσότερο;

Η πρόκληση της ανατροφής ενός παιδιού είναι παρούσα από την αρχή. Ωστόσο, υπάρχει μια ηλικία που έχει την τάση να "ταλαιπωρεί" λίγο περισσότερο τους γονείς.

Ο νέος τίτλος τουυ: Η σημασία των πρωτεϊνών για τους 50ρηδες και οι καλύτερες πηγές τους

Ο ανθρώπινος οργανισμός εξελίσσεται συνεχώς καθώς περνούν τα χρόνια, και με αυτήν την εξέλιξη προκύπτουν διαφορετικές ανάγκες σε κάθε φάση της ζωής. Μία από

«Doctor Who: Ο επόμενος Doctor αναλαμβάνει τη σκυτάλη της κουλτ βρετανικής sci-fi σειράς»

Στην Μεγάλη Βρετανία, η σειρά «Doctor Who» αποτελεί ένα πολιτισμικό φαινόμενο. Εκτός βρετανικών συνόρων, όμως, χρειάζεται ακόμα να κερδίσει την αναγνώριση πο

Η επίδραση των social media στην ψυχική υγεία των νέων: Ένα άχθος που επιδεινώνεται”

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αναδεικνύουν το ανησυχητικό σημείο στον τομέα της ψυχι

Ποτέ μην τα παρατάς: Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να συνεχίσει ένα άθλημα”

Η συμβουλή της Ολυμπιονίκη Nastia Liukin, "ποτέ μην τα παρατάς μετά από μια κακή μέρα", είναι ένα σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να μοιραστούμε με τα παιδιά μ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η αλήθεια για τη λήψη και τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι συχνά παρανοημένη. Ο κίνδυνος αυξημένης χρήσης και ακατάλληλης προσέγγισης είναι πραγματικός. Οι ειδικοί, Mark Horowitz, Joanna Moncrieff και Katharine Wallis, έχουν αναλάβει να εκτοξεύσουν τη σοβαρή συζήτηση για τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών σε ένα άρθρο τους στο The Conversation.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει αποδειχθεί ότι η διακοπή των αντικαταθλιπτικών προκαλεί στερητικά συμπτώματα που μπορεί να διαρκούν για πολύ καιρό. Έως και το 50% των ανθρώπων που σταματούν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα αναφέρουν συμπτώματα στέρησης. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ανθρώποι που παίρνουν αντικαταθλιπτικά για χρόνια ανέφεραν συμπτώματα στέρησης που κράτησαν μέχρι και εννέα μήνες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκέφαλο, διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης, συναισθηματικές διαταραχές και νευρολογικά συμπτώματα.

Ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στη χρήση των αντικαταθλιπτικών, δημιουργώντας μια εξάρτηση από αυτά. Αυτή η προσαρμογή είναι η που απαιτεί περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, οι ασθενείς συχνά παρερμηνεύουν τα συμπτώματα στέρησης ως επιστροφή της ψυχικής τους νόσου. Από την άποψη των γιατρών, συχνά δεν αντιλαμβάνονται πόσο συχνά και σοβαρά μπορεί να είναι αυτά τα συμπτώματα και τα μπερδεύουν με υποτροπή της κατάθλιψης.

Η προοπτική για μια ασφαλή διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει αλλάξει. Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Αριστείας Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων συνιστούν πλέον να γίνεται η διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε χαμηλές δόσεις κατά μήνες και μερικές φορές ακόμη και χρόνια. Η μείωση των φαρμάκων σε αργούς ρυθμούς μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που προηγουμένως δεν μπορούσαν να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή τους να το κάνουν με ασφάλεια.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν δρουν διορθώνοντας υποκείμενο χημική ανισορροπία, αλλά μάλλον προκαλούν συναισθηματικό μούδιασμα. Η αλλαγή στην κατανόηση αυτού του φαινομένου μάς βοηθά να καταλάβουμε γιατί οι στερητικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της διακοπής των φαρμάκων.

Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τις πρακτικές μας και να παρέχουμε στους ανθρώπους ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με την αντικαταθλιπτική θεραπεία και την ασφαλή διακοπή της. Μόνον έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για εκείνους που έχουν ανάγκη.