2 Οκτωβρίου 2025

Ο νέος τίτλος τουυ: Η σημασία των πρωτεϊνών για τους 50ρηδες και οι καλύτερες πηγές τους

Τελευταία Άρθρα

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

Η Όπερα του Παρισιού γίνεται Airbnb για ένα βράδυ

Για να γιορτάσει την παγκόσμια επιτυχία του μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ, το Palais Garnier θα ανοίξει τις πόρτες του για μια μαγευτική διαμονή στο πολυ

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

Το Smarthink: Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερος λογαριασμός ρεύματος

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», που είναι ο παλαιότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτοπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας της Τε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο ανθρώπινος οργανισμός εξελίσσεται συνεχώς καθώς περνούν τα χρόνια, και με αυτήν την εξέλιξη προκύπτουν διαφορετικές ανάγκες σε κάθε φάση της ζωής. Μία από αυτές τις ανάγκες είναι και η πρόσληψη πρωτεΐνης, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που αποτελεί βασική απαίτηση για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι πρωτεΐνες παρέχουν ενέργεια και βοηθούν στην δημιουργία και επιδιόρθωση μυών, οστών, ιστών, ορμονών και ενζύμων. Συνήθως συνδέουμε την πρόσληψη πρωτεϊνών με την κατανάλωση ζωικών πηγών όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα αυγά. Ωστόσο, και πολλά φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το τόφου και η κινόα παρέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών. Οι ανάγκες μας για πρωτεΐνη αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε, όπως επισημαίνει η Evangeline Mantzioris, διατροφολόγος και διευθύντρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. Για παράδειγμα, στην ενηλικίωση οι πρωτεϊνικές ανάγκες διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και τη μυϊκή μάζα. Στην μεσήλικη ηλικία, οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά, όμως το υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών που αναφέρεται μερικές φορές φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί από τη διατροφή μας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αδυναμίας και θανάτου, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αδυναμίας. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει το σωματικό βάρος και διατηρεί τη μυϊκή μάζα. Συνεπώς, είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στην πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής μας και όχι μόνο με συμπληρώματα. Σε περίπτωση που απαιτείται, τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά πάντα σε συνδυασμό με ασκήσεις και ενδυνάμωση. Συνεπώς, η πρωτεϊνική πρόσληψη είναι βασική για την υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις συστάσεις για την ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε.