Μπορεί να πιστεύετε ότι εάν είχατε υψηλό σάκχαρο θα το είχατε αντιληφθεί, αλλά κάποιες φορές τα συμπτώματα μπορούν να σας μπερδέψουν και να μην κατανοήσετε την σύνδεση με το υψηλό σάκχαρο.
Δεδομένου ότι η υπερβολική ποσότητα σάκχαρου στο αίμα μπορεί να απειλήσει την υγεία μας, η γνώση των πιθανών συμπτωμάτων είναι σημαντική για να αναγνωρίσουμε εγκαίρως την κατάσταση και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
6 προειδοποιητικά σημάδια υψηλού σάκχαρου στο αίμα:
#1 Αίσθημα εξάντλησης
Το αίσθημα εξάντλησης είναι το πιο συχνό πρώιμο σημάδι υψηλού σάκχαρου στο αίμα. Μπορεί να εμφανιστεί ελαφρά λόγω των φυσιολογικών διακυμάνσεων του σάκχαρου που συμβαίνουν όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες απλών υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι η εξάντληση εμφανίζεται πάντα αμέσως μετά το φαγητό και σε υπερβολικό βαθμό που προκαλεί έντονη κούραση, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
#2 Συχνή ούρηση
Όταν υπάρχει υπερβολική γλυκόζη στο αίμα, τα νεφρά δουλεύουν περισσότερο για να την εξαφανίσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα από ό,τι συνήθως.
#3 Αυξημένη ντίπσα
Η αυξημένη δίψα είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα της αυξημένης ούρησης, καθώς το σώμα αποβάλλει υγρά και μειώνεται η υδατική ισορροπία.
#4 Κεφαλαλγία
Οι συχνοί πονοκέφαλοι μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες, αλλά αξίζει να ελέγξετε αν συνοδεύονται από άλλα από τα προαναφερθέντα σημάδια και να συζητήσετε αυτές τις ανησυχίες με τον γιατρό σας.
#5 Θολή όραση
Η αύξηση του σάκχαρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσει ορισμένες αναπάντεχες περιοχές του σώματος, όπως τα μάτια. Το επιπλέον σάκχαρο μπορεί να μείνει στο φακό του ματιού, δυσκολαίνοντας την όραση. Αυτό το σύμπτωμα είναι συχνά προσωρινό.
#6 Προβλήματα στα δόντια
Η γλυκόζη υπάρχει στο σάλιο μας, καθώς και στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα της υποστηρίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα, τα οποία σε συνδυασμό με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, μπορούν να προκαλέσουν πλάκα, τερηδόνα, δυσάρεστη αναπνοή και προβλήματα ούλων.
Η σημασία της πρόληψης
Μην παραμελείτε ποτέ τις τακτικές ελέγχους υγείας και μην περιορίζεστε στις ετήσιες εξετάσεις. Ακούστε το σώμα σας, κάντε περισσότερες υγιεινές επιλογές στον καθημερινό τρόπο ζωής σας και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τον γιατρό σας, ακόμα κι αν δεν είστε βέβαιοι για το τι ακριβώς σας συμβαίνει και αν απαιτεί παρακολούθηση. Ο γιατρός θα εκτιμήσει τα σημάδια, θα εντοπίσει την ακριβή αιτία και θα σας καθοδηγήσει σωστά.