4 Δεκεμβρίου 2025

Τροφική αντίδραση: Αλλεργία, δυσανεξία ή ευαισθησία; Ο ρόλος της διατροφολόγου

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Στη σημερινή εποχή όλο και περισσότερα άτομα αντιμετωπίζουν δυσανεξία, αλλεργία ή ευαισθησία στις τροφές που καταναλώνουν. Ωστόσο, με ποιον ακριβώς τρόπο να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει με τον οργανισμό μας και πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα;

Η τροφική αντίδραση ανάμεσα σε αλλεργία, δυσανεξία και ευαισθησία δεν είναι πάντα εύκολη να κατανοηθεί. Γι’ αυτό το λόγο, η συμβουλή μιας ειδικού διατροφής, όπως μια διαιτολόγος, είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στην ορθή διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τροφική αλλεργία:
Η τροφική αλλεργία είναι όταν ο οργανισμός αντιδρά αποθεωτικά σε συγκεκριμένες ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα, λαμβάνοντάς τις ως απειλητικές. Αυτή η αντίδραση προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα, που δρουν κυρίως στο αναπνευστικό, το γαστρεντερικό σύστημα και το δέρμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός λίγων λεπτών ή ωρών από την κατανάλωση του τροφίμου και περιλαμβάνουν δερματικούς ερεθισμούς, γαστρεντερικές διαταραχές, αναπνευστικά συμπτώματα και αναφυλαξία.

Τροφική δυσανεξία:
Η τροφική δυσανεξία συνήθως οφείλεται σε προβλήματα με το πεπτικό σύστημα, που οδηγούν σε δυσκολία διάσπασης και απορρόφησης ορισμένων θρεπτικών συστατικών τροφίμων. Οι πιο κοινές δυσανεξίες περιλαμβάνουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, τη γλουτένη και τα πρόσθετα τροφίμων. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας είναι πιο ήπια και εμφανίζονται κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, τυμπανισμό, διάρροια, έμετο και πονοκέφαλο.

Τροφική ευαισθησία:
Η τροφική ευαισθησία εμφανίζεται όταν ο οργανισμός μας αντιδρά αρνητικά σε συγκεκριμένα τρόφιμα, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα, χωρίς να υπάρχει αλλεργία ή δυσανεξία. Τα συμπτώματα της τροφικής ευαισθησίας είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν και περιλαμβάνουν προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ναυτία, φούσκωμα, ανεξήγητη κόπωση και δυσπεψία.

Για την ορθή διάγνωση και αντιμετώπιση της τροφικής αντίδρασης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε μία διαιτολόγο. Η κλινική διαιτολόγος-αθλητική διατροφολόγος Φλώρα Λουκιανού βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το πρόβλημα και να σας παράσχει την αντίστοιχη διατροφική συμβουλή. Μην αγνοήσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τα τρόφιμα, αλλά βρείτε την ορθή διατροφή για εσάς.