4 Δεκεμβρίου 2025

Επιλογές ώρων για το φαγητό: Πώς επηρεάζουν την υγεία μας;

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι ώρες που επιλέγουμε να τρώμε μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Το να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα νωρίς γεύμα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, ενώ η συγκεκριμένη διατροφή μέσα σε ένα χρονικό παράθυρο 10 ωρών μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.

Οι έρευνες έδειξαν τα εξής για τις ώρες που τρώμε φαγητό:
Μια μελέτη που περιλάμβανε 16 συμμετέχοντες υπέρβαρους ή παχύσαρκους διεξήχθη με σκοπό να εξετάσει τις επιπτώσεις του να τρώμε αργά (από τις 12:00 έως τις 22:00) συγκριτικά με το να τρώμε νωρίς (από τις 08:00 έως τις 16:00). Οι συμμετέχοντες τηρούσαν αυστηρά τη θρεπτική τους πρόσληψη, σωματική δραστηριότητα, ύπνο και έκθεση στο φως. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού αύξησε την πείνα και επηρέασε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, αυξάνοντας την αναλογία γκρελίνης προς λεπτίνη. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση της ενεργειακής δαπάνης κατά την αφύπνιση και τη μέση θερμοκρασία του σώματος. Οι γονιδιακές αναλύσεις έδειξαν επίσης ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού επηρέασε τα μονοπάτια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν τις αλληλεπιδράσεις μελών του οργανισμού που μπορεί να οδηγήσουν σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Μια άλλη έρευνα πειραματίστηκε με 137 πυροσβέστες που εργάζονταν σε βάρδιες και διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες. Η μισή ομάδα ενημερώθηκε να περιορίσει το χρονικό παράθυρο τους για την κατανάλωση τροφής σε 10 ώρες, ενώ η άλλη μισή μπορούσε να τρώει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή, χωρίς διαφορές στις θερμίδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που περιόρισαν το διατροφικό τους παράθυρο είχαν βελτιωμένη ποιότητα ζωής και σημαντικές μειώσεις στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στην αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν είχαν αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Η έρευνα αυτή αναδεικνύει την σημασία του χρονικού παραθύρου για την κατανάλωση τροφής και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην υγεία μας. Ωστόσο, ακόμα απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη σχέση. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών μας δίνουν μια γενική κατεύθυνση για το πότε και πώς πρέπει να επιλέγουμε τις ώρες των γευμάτων μας για να επωφεληθούμε μέγιστα από τη διατροφή μας και να διατηρήσουμε υγιή τον οργανισμό μας.