8 Απριλίου 2025

Η σημασία της ευγνωμοσύνης: Μια ιστορία για τη γκρίνια και τη θετική σκέψη

Τελευταία Άρθρα

Ανακαλύπτοντας τους Θησαυρούς της Ελληνικής Γαστρονομίας σε 300 Φούρνους και Ζαχαροπλαστεία σε όλη την Ελλάδα

Περιπλανώμενοι στους δρόμους της Ελλάδας, συναντάμε κάθε φούρνο ή ζαχαροπλαστείο σαν μια ευκαιρία για να ζήσουμε μια ολόκληρη εμπειρία με τις αισθήσεις μας.

Πρωτοφανής εμφάνιση: Αναδείχθηκε στη Φλόριντα ένας σπάνιος λευκός αλιγάτορας

Σε μια εξαιρετικά σπάνια γενέτειρα γεγονότων, ένα θηλυκό νεογέννητο ερπετό έκανε την εμφάνισή του στο Ορλάντο της Φλόριντα. Το πάρκο άγριας ζωής της περιοχής

Πως να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει τις ικανότητές του: 8 σημαντικές συμβουλές

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη τόσο του σώματος όσο και του εγκεφάλου του. Με την κατάλληλη υποστήριξη και ερεθίσματα, το

Αποκάλυψη: Ψευδείς ανακοινώσεις στα Εξάρχεια από το Υπουργείο Υγείας

του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις ψευδείς ανακοινώσεις που έχουν θυροκολληθεί στις πολυκατοικίες των Εξαρχείων προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Σύμφωνα με την ανα

Νέος ηρωισμός: Τα τραγούδια που αφιερώθηκαν στον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, ο δεκαπεντάχρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έχασε βίαια τη ζωή του από τον ειδικό φρουρό της αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα. Αυτή η τρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η γκρίνια είναι ένα συναισθηματικό μέσο που τα παιδιά χρησιμοποιούν για να εκφράσουν δυσαρέσκεια, αλλά και για να φέρουν πιο κοντά την προσοχή των γονιών τους όταν αισθάνονται ανασφαλή. Όμως, η γκρίνια μπορεί να εξαντλήσει τόσο το παιδί όσο και τους γονείς του, αφήνοντας μια αρνητική αύρα γύρω από την οικογένεια. Ένας τρόπος για να αλλάξει αυτό το πράγμα είναι να εστιάσουμε στη θετική σκέψη και την ευγνωμοσύνη.

Όταν ο γιος μου ήταν 6 χρονών, η γκρίνια του προκαλούσε συχνά εκνευρισμό και στέρηση χαράς. Αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσα να του δείξω ότι η γκρίνια δεν είναι ο μόνος τρόπος για να εκφραστεί και ότι η θετική σκέψη μπορεί να ξεπεράσει αυτό το αρνητικό συναίσθημα.

Αναπολώντας την ταινία “Τα Μυαλά Που Κουβαλάς”, εντόπισα μια χρήσιμη μάθηση από τον ήρωα της ταινίας, την 11χρονη Ράιλι. Στο μυαλό της, είχε ένα νησί γεμάτο συναισθήματα, τα οποία συνδεόντουσαν με τον εγκέφαλο της μέσω γεφύρων. Σκέφτηκα ότι ο γιος μου είχε χτίσει ένα παρόμοιο νησί, ένα νησί γκρίνιας με μία πολύ ισχυρή γέφυρα που δεν μπορούσε να γκρεμιστεί. Έτσι, μπήκα στη θέση της Ράιλι και συνέθεσα μια ιστορία για τον γιο μου.

“Κάθε φορά που κάνουμε κάτι ξανά και ξανά, χτίζουμε μία γέφυρα στο μυαλό μας. Και αυτή η γέφυρα γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτική με κάθε επανάληψη. Όταν με φιλάς κάθε πρωί, η γέφυρα των φιλιών μας γίνεται ακόμα πιο δυνατή. Όμως, κάθε φορά που γκρινιάζεις, η γέφυρα της γκρίνιας γίνεται ακόμα πιο ισχυρή. Μπορούμε, όμως, να γκρεμίσουμε μια γέφυρα απλά σταματώντας να κάνουμε αυτό που την δυναμώνει! Θέλεις να γκρεμίσουμε μαζί τη γέφυρα της γκρίνιας; Κι εγώ, όταν ήμουν μικρή, είχα μια γέφυρα γκρίνιας και την γκρέμισα μαζί με τη μαμά μου! Καθώς μεγάλωνα, η γέφυρα της χαράς έπαιρνε τη θέση της γέφυρας της γκρίνιας. Κάθε φορά που θα γκρινιάζεις, θα λέμε μαζί κάτι για το οποίο νιώθουμε χαρούμενοι! Έτσι, θα δυναμώνουμε τη γέφυρα της χαράς. Αν, για παράδειγμα, πεις ότι δεν θέλεις να πάμε για ύπνο, θα απαντάμε “αλλά έχω ένα πολύ όμορφο κρεβάτι που είναι ζεστό και κοιμάμαι τέλεια σε αυτό!”.”

Με αυτή την ιστορία, ο γιος μου ήρθε σε επαφή με τον αρνητικό τρόπο σκέψης που χτίζει η γκρίνια και κατάλαβε πώς μπορεί να την αντιμετωπίσει. Μαζί, εκτιμήσαμε τη σημασία της ευγνωμοσύνης και της θετικής σκέψης για να διώξουμε τη γκρίνια και να φέρουμε χαρά στη ζωή μας. Μέσα από την κατανόηση και την πρακτική της ευγνωμοσύνης, η οικογένειά μας ενισχύθηκε και η αρνητική ενέργεια αντικαταστάθηκε από θετική.

Ας μάθουμε να εστιάζουμε σε αυτό που μας κάνει χαρούμενους και να αποφεύγουμε την αρνητική σκέψη. Ας οικοδομήσουμε γέφυρες της χαράς και ας γκρεμίσουμε τις γέφυρες της γκρίνιας. Ας διδάξουμε τα παιδιά μας την ευγνωμοσύνη και τη θετική σκέψη, καθώς αυτές οι δυνατότητες μας φέρνουν κοντά στη χαρά και την ευτυχία.