Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη τόσο του σώματος όσο και του εγκεφάλου του. Με την κατάλληλη υποστήριξη και ερεθίσματα, το μωρό αναπτύσσει συναισθήματα, ικανότητες και δεξιότητες που θα του φανούν χρήσιμες σε όλη τη ζωή του. Παρακάτω θα βρείτε 8 συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να μεγαλώσει σωστά.
1. Μουσική και λεκτική επικοινωνία: Όταν το μωρό ακούει τη φωνή της μαμάς του να του τραγουδάει, ενδιαφέρεται για τη μουσική και τη λεκτική επικοινωνία. Μπορείτε να τραγουδήσετε οποιοδήποτε τραγούδι σας αρέσει, όχι απαραίτητα μόνο παιδικά. Επίσης, προσπαθήστε να μιλάτε γλυκά και τρυφερά στο μωρό σας από την πρώτη μέρα της ζωής του για να το βοηθήσετε να αναπτύξει την λεκτική του ικανότητα. Κρατήστε τις παύσεις ανάμεσα στις προτάσεις, ώστε να εξοικειωθεί με τον φυσικό ρυθμό μιας συζήτησης και να μπορεί να μιμηθεί τη φωνητική προφορά.
2. Ανταποκριθείτε άμεσα στο κλάμα: Το κλάμα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας των νεογέννητων. Όταν το μωρό κλαίει, χρειάζεται να ανταποκριθείτε άμεσα στις ανάγκες του για να αισθανθεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε εσάς και στον εαυτό του.
3. Σεβαστείτε την προσωπικότητά του: Μη συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας και μην επικεντρώνεστε στα μειονεκτήματά του. Αντιθέτως, επικεντρωθείτε στις ικανότητές του και επιβραβεύστε τις επιτυχίες του. Είναι σημαντικό να του δείχνετε αγάπη και να του δημιουργείτε αίσθημα ασφάλειας.
4. Προσφέρετε του ερεθίσματα: Ακόμα κι όταν το μωρό είναι πολύ μικρό για να κινηθεί αυτόνομα, μπορείτε να τοποθετήσετε το μωρό μπρούμυτα για μερικά λεπτά κάθε μέρα για να γυμνάσει τους μύες του. Δώστε του παιχνίδια σε έντονα χρώματα και διαβάστε του βιβλία με εικόνες. Τα μωρά μπορούν να αντιληφθούν τα πιο έντονα χρώματα όπως το κίτρινο, το κόκκινο και το έντονο μπλε. Επίσης, ηχογραφήσεις και μουσικές και παιχνίδια με κρύες υφές μπορούν να ενθαρρύνουν την αντίληψη του παιδιού.
5. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα: Τα παιδιά χρειάζονται ρουτίνα για να αισθάνονται ασφάλεια. Ακολουθήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα με συγκεκριμένες ώρες για γεύματα, βόλτες, ύπνο, παιχνίδι και μπάνιο. Πριν ξεκινήσετε κάθε διαδικασία, εξηγήστε την στο μωρό σας για να του δώσετε έναν καθοδηγητικό φωτισμό.
6. Δείξτε του ένα πράγμα κάθε φορά: Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν επικεντρώνονται σε ένα αντικείμενο ή μια δραστηριότητα κάθε φορά. Επίσης, είναι σημαντικό να του επιτρέψετε να ξεκουραστεί χωρίς να του παρέχετε νέα ερεθίσματα. Αποφύγετε να έχετε συνεχώς ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του.
7. Παίξτε: Οι δραστηριότητες που συμβάλλουν στη συνδυασμένη χρήση των χεριών και των ματιών, όπως παζλ και κατασκευές, ενισχύουν την ανάπτυξη του παιδιού. Αν το μωρό δυσκολεύεται να κατανοήσει μια δραστηριότητα, μπορείτε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο και να επιστρέψει σε αυτήν αργότερα.
8. Φέρτε το σε επαφή με άλλα μωρά: Το παίξιμο με συνομήλικους του είναι πολύ επωφελές για την ανάπτυξη του παιδιού. Φροντίστε το μωρό σας να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας για να εξασκηθεί στην κοινωνικότητα και τη λεκτική επικοινωνία.