Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “American Journal of Clinical Nutrition” αποκαλύπτει ότι η επιλογή πιο τραγανών και σκληρών τροφών μπορεί να αποτελέσει ένα από τα κλειδιά για την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατανάλωση τροφών με πιο σκληρή, τραγανή και πηχτή υφή μας καθιστά να τρώμε πιο αργά και να νιώθουμε πιο χορτασμένοι σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 50 ατόμων, τα οποία τους προσφέρθηκαν τέσσερα διαφορετικά είδη γευμάτων. Τα δύο από αυτά ανήκαν στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τροφών, ενώ τα άλλα δύο στην κατηγορία των ελαφρών επεξεργασμένων. Τα γεύματα με τραγανή, σκληρή και πηχτή υφή περιλάμβαναν μήλα, καρότα, παχύρρευστο γιαούρτι και πηχτή σάλτσα ντομάτας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες μείωσαν κατά το ήμισυ τον ρυθμό κατανάλωσης του γεύματός τους όταν το φαγητό ήταν πιο τραγανό. Επίσης, κατανάλωσαν συνολικά 26% λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα άλλα γεύματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τραγανό φαγητό πρέπει να μασηθεί περισσότερο πριν καταποθεί, επιβραδύνοντας την κατανάλωση και δίνοντας στο σώμα μας την ευκαιρία να αντιληφθεί πιο γρήγορα ότι είμαστε χορτασμένοι.
Όσοι επιθυμούν να χάσουν κιλά μπορούν να επιλέγουν τρόφιμα με πιο σκληρή και τραγανή υφή, για να απολαμβάνουν το γεύμα τους, να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και να αισθάνονται ευχαριστημένοι. Ακόμη και ένα απλό καρότο μπορεί να καταναλωθεί πιο αργά αν κοπεί σε μεγαλύτερα κομμάτια.
Ωστόσο, πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι η υφή του φαγητού δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την απώλεια βάρους. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η διαχείριση του άγχους είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες. Συνολικά, το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η ισορροπημένη διατροφή και η συνειδητοποίηση της ποσότητας και ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουμε.