2 Οκτωβρίου 2025

Τρώγοντας πιο τραγανά φαγητά χάνουμε κιλά: Η επιρροή της υφής στην απώλεια βάρους

Τελευταία Άρθρα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γε

Απεργία: Ακινητοποιημένα τρένα, προαστιακός και πλοία την Τετάρτη

Σήμερα, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από φορείς και οργανισμούς της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη. Τα τρένα και

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους βραδύποδες μετά από 64 εκατ. χρόνια στη Γη

Οι βραδύποδες, τα πιο αργά θηλαστικά του κόσμου, έχουν εξελιχθεί για πάνω από 64 εκατομμύρια χρόνια σε ένα είδος που ζει σε όλη την Αμερική, αλλά η κλιματι

Το κρασί με απλά λόγια: Το καλύτερο οινοφιλικό podcast ήρθε στη LiFO

Πώς επιλέγουμε τι κρασί θα πιούμε σε ένα εστιατόριο και πώς το δοκιμάζουμε; Γιατί στριφογυρίζουμε το ποτήρι του κρασιού και μετά το μυρίζουμε; Πώς γίνεται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “American Journal of Clinical Nutrition” αποκαλύπτει ότι η επιλογή πιο τραγανών και σκληρών τροφών μπορεί να αποτελέσει ένα από τα κλειδιά για την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατανάλωση τροφών με πιο σκληρή, τραγανή και πηχτή υφή μας καθιστά να τρώμε πιο αργά και να νιώθουμε πιο χορτασμένοι σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 50 ατόμων, τα οποία τους προσφέρθηκαν τέσσερα διαφορετικά είδη γευμάτων. Τα δύο από αυτά ανήκαν στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τροφών, ενώ τα άλλα δύο στην κατηγορία των ελαφρών επεξεργασμένων. Τα γεύματα με τραγανή, σκληρή και πηχτή υφή περιλάμβαναν μήλα, καρότα, παχύρρευστο γιαούρτι και πηχτή σάλτσα ντομάτας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες μείωσαν κατά το ήμισυ τον ρυθμό κατανάλωσης του γεύματός τους όταν το φαγητό ήταν πιο τραγανό. Επίσης, κατανάλωσαν συνολικά 26% λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα άλλα γεύματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τραγανό φαγητό πρέπει να μασηθεί περισσότερο πριν καταποθεί, επιβραδύνοντας την κατανάλωση και δίνοντας στο σώμα μας την ευκαιρία να αντιληφθεί πιο γρήγορα ότι είμαστε χορτασμένοι.

Όσοι επιθυμούν να χάσουν κιλά μπορούν να επιλέγουν τρόφιμα με πιο σκληρή και τραγανή υφή, για να απολαμβάνουν το γεύμα τους, να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και να αισθάνονται ευχαριστημένοι. Ακόμη και ένα απλό καρότο μπορεί να καταναλωθεί πιο αργά αν κοπεί σε μεγαλύτερα κομμάτια.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι η υφή του φαγητού δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την απώλεια βάρους. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η διαχείριση του άγχους είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες. Συνολικά, το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η ισορροπημένη διατροφή και η συνειδητοποίηση της ποσότητας και ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουμε.