12 Μαρτίου 2025

Το ξεχασμένο όσπριο με διπλάσια πρωτεΐνη από τα άλλα – Ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη

Τελευταία Άρθρα

Η γνώση πίσω από το νιαούρισμα των γατών: Ο τρόπος που επικοινωνούν με τους ανθρώπους”

Η παρουσία μιας γάτας στη ζωή μας σημαίνει ότι τα νιαουρίσματα κατέχουν σίγουρα μια εξέχουσα θέση στο soundtrack της καθημερινότητάς μας. Αυτά τα δυνατά ήχου

Νέα Στρατηγική για τον Καρκίνο τραχήλου μήτρας: Ο Εμβολιασμός των Νέων Γυναικών ως Κλειδί για την Εξάλειψη του Ιού HPV

Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023, με στόχο να επισημανθεί η σημασία του εμβολια

ΠρώΝέο μοντέλο οργάνωσης για το ΕΣΥ: Χαμηλότερο κόστος, αποτελεσματικότερη φροντίδα

Δύο βασικές προτάσεις για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) παρουσιάζονται από την ομάδα διαΝΕΟσις, σε ένα νέοπου δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Π

Νοσοκομείο Αγρινίου: 200 γιατροί κατηγορούνται για χειρόγραφες και όχι ηλεκτρονικές συνταγές

Νέος επίλογος στην υπόθεση των 200 γιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου έρχεται στο φως μετά τις καταγγελίες που έγιναν από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλο

Αλιευμένες γεύσεις από το βυθό του Σολομού

Το ιδιαίτερο εστιατόριο στην καρδιά του φιόρδ Iris, γνωστό και ως "Μάτι του Σολομού", προσφέρει μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει την απόλαυση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το λούπινο είναι ένας ξηρός σπόρος που καταναλώνεται σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά δεν έχει την ίδια φήμη με άλλα όσπρια. Ωστόσο, αξίζει να το προσθέσετε στη διατροφή σας, καθώς περιέχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από τα υπόλοιπα όσπρια. Επιπλέον, το λούπινο περιέχει πολλά ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες C, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη. Είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών καροτενοειδών και φυτοστερολών με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.

Το λούπινο είναι ιδανικό για διαβητικούς, ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη και όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν περιέχει γλουτένη. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του λούπινου βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης, καθώς και του μικροβιώματος του εντέρου.

Για να καταναλώσετε το λούπινο, μπορείτε να δαγκώσετε ένα μικρό σημείο του φλοιού και να πιέσετε τον σπόρο από την αντίθετη πλευρά για να αφαιρέσετε τον φλοιό. Επίσης, μπορείτε να μετατρέψετε τα λούπινα σε αλεύρι και να χρησιμοποιήσετε αυτό το αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε κατά το μαγείρεμα των λούπινων, καθώς απαιτείται ξεπίκρισμα και βράσιμο για να αφαιρεθεί η πικράδα τους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί περιέχουν αλκαλοειδείς ουσίες που είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και τα ζώα. Επίσης, εάν έχετε αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν την κατανάλωση των λούπινων.

Πηγή