4 Δεκεμβρίου 2025

Συμπληρώματα φυλλικού οξέος: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα; Μια διαιτολόγος εξηγεί

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής συνέστησαν την κατανάλωση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος για να προληφθούν ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα σε βρέφη. Αλλά δεν είναι όλοι σίγουροι για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των συμπληρωμάτων.

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή του φολικού οξέος που χρησιμοποιείται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής και εξευγενισμένα δημητριακά. Αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι ασφαλές, η διατροφολόγος Shyla Cadogan εξηγεί ότι αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη.

Το φυλλικό οξύ είναι η πλήρως οξειδωμένη μορφή φολικού οξέος, που χρησιμοποιείται για να προστεθεί σε τρόφιμα όπως το ψωμί και το αλεύρι. Αντίθετα, το φολικό οξύ υπάρχει φυσικά σε τρόφιμα όπως τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και το βόειο συκώτι. Ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι το φυλλικό οξύ δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το σώμα, η Cadogan εξηγεί ότι αυτό είναι ανακρίβεια.

Στην πραγματικότητα, το φυλλικό οξύ μπορεί να επεξεργαστεί από ένα ένζυμο που ονομάζεται διυδροφυλλική αναγωγάση, ενώ η μεταβολή του φυλλικού οξέος απαιτεί το ένζυμο MTHFR. Έτσι, ο οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί το φυλλικό οξύ εάν έχει τα αντίστοιχα ένζυμα.

Επιπλέον, η Cadogan αναφέρει ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι σε μεγαλύτερες ποσότητες, το φυλλικό οξύ μπορεί να παραμείνει στο σώμα και να συμβάλλει στην εμφάνιση και επιδείνωση ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την κατανάλωση του φυλλικού οξέος.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές απαντήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φυλλικού οξέος. Πριν αποφασίσετε να καταναλώσετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις ατομικές σας ανάγκες.