3 Οκτωβρίου 2025

Συμπληρώματα φυλλικού οξέος: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα; Μια διαιτολόγος εξηγεί

Τελευταία Άρθρα

Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, συχνά αντιμετωπίζουμε την ενόχληση από κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλα απρόσκλητα επισκέπτες. Οι κ

“Electabaz: «Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου»”

Ο Electabaz, γνωστός και ως Παναγιώτης Μπαζάνης, είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στο ελληνικό beatmaking community. Γεννημένος το 1996 στην Καρδίτσα κα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γε

Απεργία: Ακινητοποιημένα τρένα, προαστιακός και πλοία την Τετάρτη

Σήμερα, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από φορείς και οργανισμούς της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη. Τα τρένα και

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής συνέστησαν την κατανάλωση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος για να προληφθούν ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα σε βρέφη. Αλλά δεν είναι όλοι σίγουροι για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των συμπληρωμάτων.

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή του φολικού οξέος που χρησιμοποιείται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής και εξευγενισμένα δημητριακά. Αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι ασφαλές, η διατροφολόγος Shyla Cadogan εξηγεί ότι αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη.

Το φυλλικό οξύ είναι η πλήρως οξειδωμένη μορφή φολικού οξέος, που χρησιμοποιείται για να προστεθεί σε τρόφιμα όπως το ψωμί και το αλεύρι. Αντίθετα, το φολικό οξύ υπάρχει φυσικά σε τρόφιμα όπως τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και το βόειο συκώτι. Ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι το φυλλικό οξύ δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το σώμα, η Cadogan εξηγεί ότι αυτό είναι ανακρίβεια.

Στην πραγματικότητα, το φυλλικό οξύ μπορεί να επεξεργαστεί από ένα ένζυμο που ονομάζεται διυδροφυλλική αναγωγάση, ενώ η μεταβολή του φυλλικού οξέος απαιτεί το ένζυμο MTHFR. Έτσι, ο οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί το φυλλικό οξύ εάν έχει τα αντίστοιχα ένζυμα.

Επιπλέον, η Cadogan αναφέρει ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι σε μεγαλύτερες ποσότητες, το φυλλικό οξύ μπορεί να παραμείνει στο σώμα και να συμβάλλει στην εμφάνιση και επιδείνωση ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την κατανάλωση του φυλλικού οξέος.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές απαντήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φυλλικού οξέος. Πριν αποφασίσετε να καταναλώσετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις ατομικές σας ανάγκες.