3 Οκτωβρίου 2025

Ο θησαυρός της Χαρουπιάς: Ένα άγνωστο κόσμημα της ελληνικής φύσης

Τελευταία Άρθρα

Καφές: 9 trivia για μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια

Είναι γνωστό ότι πολλοί από εμάς δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν πιουν τον πρωινό τους καφέ. Ο καφές δεν είναι απλά μια ανάγκη, αλλά έχει γίνει μια καθημ

Μυκητιάσεις και τραυματισμοί στην άμμο

Στην άμμο της παραλίας δεν απλώς χτίζουμε παλάτια και κάστρα! Περπατάμε, τρέχουμε, κάνουμε γυμναστική, παίζουμε beach-volley και ρακέτες. Περνάμε το μεγαλύ

Μια 11χρονη στο ΕΔΔΑ για την κλιματική αλλαγή- Γιατί είναι ιστορική η προσφυγή

Η 11χρονη Mariana Agostinho κάθισε σήμερα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), μαζί με τα δύο αδέλφια και τα τρία ξαδέλφι

Ο Frankie άνοιξε το πρώτο τατουατζίδικο της Ικαρίας

Ο Frankie, 28 χρονών, με καταγωγή από την Ικαρία, αποφάσισε πρόσφατα να επιστρέψει στο νησί του και να ανοίξει το πρώτο στούντιο τατουάζ. Μεγάλωσε στο Πίτσ

Μικροί δροσεροί παράδεισοι σε 8 αυλές της Αθήνας

Ακούγοντας τη λέξη αυλή, πολλά μπορούν να μας έρθουν στο μυαλό, όλα όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: θυμίζουν κάτι ωραίο. Η αυλή στο σχολείο που βγαίναμε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η Χαρουπιά, ή γνωστή και ως Κερωνία η έλλοβος, είναι ένα ελληνικό δέντρο που μπορεί να φτάσει ύψος έως 13 μέτρα. Αυτό το δέντρο αυτοφυεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και στην Ελλάδα, ενώ καλλιεργείται επίσης σε φυτώρια για διακοσμητικούς λόγους σε δρόμους και πάρκα. Παρόλο που τα χαρούπια παραμένουν γνωστά στο λεκανοπέδιο της Αθήνας για διακοσμητικούς σκοπούς, ο ελληνικός θησαυρός που κρύβεται πίσω από αυτά είναι ελάχιστοι αυτοί που τον γνωρίζουν
Ο θησαυρός της Χαρουπιάς: Ένα άγνωστο κόσμημα της ελληνικής φύσης
Τα χαρούπια, τα οποία είναι μακρόστενα και γεωμετρικά σύμφωνα με τη μορφή τους, είναι πράσινα όταν είναι άγουρα και αργότερα γίνονται καφέ και ξυλώδη όταν ωριμάζουν. Ο εσωτερικός τους χώρος έχει γλυκιά, ευχάριστη γεύση και περιέχει πολλά σκληρά σπόρια. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες, που ταξινομούνται σε δύο μεγάλες ομάδες βάσει του σχήματος, είναι τακοντοχάρουπα και μακροχάρουπα. Εντούτοις, η άγρια χαρουπιά (γνωστή και ως κερωνία η έλλοβος) είναι η πιο σημαντική, καθώς οι καρποί της είναι πλούσιοι σε ζάχαρη
Διατροφική αξία
Τα χαρούπια είναι γνωστά για τη γλυκιά γεύση τους και την θρεπτική τους αξία. Από τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτά τα καρποφόρα δέντρα αποτέλεσαν σημαντική πηγή διατροφής για πολλούς. Παρά το γεγονός ότι η ζαρωμένη και σκούρα εμφάνισή τους μπορεί να αποθαρρύνει, τα χαρούπια είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, βιταμίνες, μέταλλα, όπως ασβέστιο και σίδηρο, και άλλα θρεπτικά συστατικά. Πράγματι, το 50% τους περιέχει σάκχαρο, εκ των οποίων το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο, 10% πρωτεΐνη και 6% λίπος. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες Α, D και Β, καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, μαγγάνιο, χάλκινο, χρώμιο, νικέλιο και ισοβουτυρικό οξύ (υπεύθυνο για την ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά). Επιπλέον, περιέχουν ταννίνες, ινώδεις ουσίες, όπως τη λινίνη που βοηθά στην καταστολή της χοληστερίνης και έχει θετικές επιπτώσεις στον διαβήτη και την παχυσαρκία. Τα χαρούπια είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες. Είναι επίσης ωφέλιμα για όσους αντιδρούν στη γλουτένη, καθώς δεν περιέχουν αυτήν την ουσία. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν γλυκά γεύματα
Η Χαρουπιά: Ένα φυσικό θησαυρό που πρέπει να (ξανα)γνωρίσουμε