Η εγκυρότητα των πληροφοριών σχετικά με θέματα υγείας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, η Pfizer σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκίνησαν το έργο Fact Check 4 Health.
Το Fact Check 4 Health αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στον έλεγχο της ακρίβειας των πληροφοριών που αφορούν την υγεία, μέσα από τη χρήση έξυπνων ψηφιακών εργαλείων. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση και να παρέχεται έγκαιρη πληροφόρηση, αξιόπιστη επαλήθευση και αξιόπιστες συστάσεις.
Η πρόσφατη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα του CDI, εστίασε στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στα γεγονότα και στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στον τομέα της υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το CDI και τους επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παραπληροφόρηση και τον έλεγχο των γεγονότων.
Στο πλαίσιο του έργου Fact Check 4 Health, αξιοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η Μηχανική Εκμάθηση (Machine Learning) για την ανάπτυξη ευφυών εργαλείων που παρέχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις, γρήγορους ελέγχους αξιοπιστίας και έγκυρες συστάσεις. Ο σχεδιασμός αυτών των εργαλείων βασίζεται στις ανάγκες των χρηστών, με έμφαση στον χρόνο, την επεξήγηση και την οπτικοποίηση, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη χρηστικότητα και αποτελεσματικότητα.
Στην πρόσφατη συνάντηση, επισημάνθηκαν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση, όπως η ανθρώπινη συμπεριφορά και η δυσπιστία προς τους επίσημους θεσμούς. Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη για εκπαίδευση και για τη διακοπή της διάδοσης ψευδών ειδήσεων από τα πρώιμα στάδια, καθώς και η χρήση βοηθητικών εργαλείων.
Η πρωτοβουλία Fact Check 4 Health αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση της κατανόησης και την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών σε όλους τους εμπλεκόμενους, ιδιαίτερα στους ασθενείς. Συνεργαζόμενοι με τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό κόσμο, το CDI και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δείχνουν για μία ακόμα φορά πως η καινοτομία και οι λύσεις που προσφέρουν μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ζωή των ασθενών.
Οι συμμετέχοντες της συνάντησης συμφώνησαν ότι η ιατρική γνώση είναι υπόδειγμα αβεβαιότητας, καθώς μεταβάλλεται συνεχώς. Επίσης, προτάθηκαν αξιόπιστες πηγές ιατρικής πληροφόρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη ακριβών πληροφοριών. Τέλος, συζητήθηκε η διαχείριση των ψευδών ειδήσεων που πηγάζουν από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Η πρωτοβουλία Fact Check 4 Health ανοίγει νέους ορίζοντες για τον έλεγχο των πληροφοριών σχετικά με την υγεία και συνεχίζει να προσφέρει καινοτόμες λύσεις που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών. Μέσα από τη βελτίωση της κατανόησης και της πληροφόρησης, το Fact Check 4 Health συμβάλλει στην ενδυνάμωση και την ευημερία τους.