Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα για μια 23χρονη ασθενή, η οποία εξήλθε από το νοσοκομείο το απόγευμα της Παρασκευής. Συνοδεύοντας τη νεαρή γυναίκα στην έξοδο ήταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο διοικητής του νοσοκομείου Λαϊκό και οι χειρουργοί, εκφράζοντας την υπερηφάνειά τους για την επιτυχημένη επέμβαση.
Η εξαιρετικά λεπτομερής και εξειδικευμένη μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής κ. Γεωργίου Σωτηρόπουλου, σε συνεργασία με τον Γερμανό καθηγητή Dieter Broering. Τόνισαν επίσης την πολύτιμη συνεισφορά του Λαϊκού Νοσοκομείου, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική πανεπιστημιακή κλινική και παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα υγείας.
Οι υπουργοί Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη και κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς και οι γονείς της νεαρής ασθενούς, παρέστησαν στην έξοδο της Ελένης, εκφράζοντας την υπερηφάνειά τους για την επιτυχημένη επέμβαση και αποδίδοντας τα εύσημα στο εθνικό σύστημα υγείας μας.
Ο καθηγητής Σωτηρόπουλος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη μεταμόσχευση και ευχαρίστησε την ασθενή για την εμπιστοσύνη της στην ομάδα του. Επίσης, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμπαραστάθηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Η Ελένη Αϊλαμάκη αντιμετώπιζε μια σοβαρή ηπατοπάθεια και η επιτυχημένη μεταμόσχευση από ζώντα δότη ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες τέτοιες επεμβάσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία της αποτελεί ελπίδα για πολλούς άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υγείας.
Οι εξαίρετες ιατρικές δεξιότητες και η στήριξη από το υπουργείο Υγείας επέτρεψαν την επιτυχή εκτέλεση μιας τόσο απαιτητικής επέμβασης, παρά την πανδημία της Covid-19 και την πίεση στο σύστημα υγείας.
Η μεταμόσχευση ήπατος εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύπλοκο και δύσκολο ιατρικό έργο. Ωστόσο, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα αυτό και η επιτυχημένη περίπτωση της Ελένης Αϊλαμάκη αποτελούν λαμπρά παραδείγματα της αριστείας της ελληνικής ιατρικής κοινότητας.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αφοσίωση και την επαγγελματική τους αρτιότητα τόσο των ιατρών όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού, που δεν δίστασαν να διακόψουν τις άδειές τους και να παραμείνουν στο πλευρό της ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Η μεταμόσχευση έχει ανοίξει νέους ορίζοντες για την ελληνική ιατρική κοινότητα και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε σε όλο και περισσότερους ασθενείς την ευκαιρία για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και επιβίωσης.
Τελικά, η μεταμόσχευση από ζώντα δότη αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επιτυχούς θεραπείας και θεραπευτικής παρέμβασης για ασθένειες του ήπατος. Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τη συνεχή πρόοδο και έρευνα σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να προσφέρουμε ελπίδα και νέες ευκαιρίες στους ασθενείς που τις χρειάζονται.